BEZ RESTRIKCIJA

Ljudi širom svijeta čeznu za životom kakvog su poznavali prije pandemije koronavirusa.

Odlazak u kupovinu, na koncerte, sportske događaje još uvijek je za mnoge misaona imenica. Ipak, na Novom Zelandu stvari su drugačije, kao i prije pandemije koja je zaustavila svijet.

U subotu je rok grupa Six60 imala dvosatni koncert, s preko 23.000 prisutnih. Bez maski, bez distance, podsjećajući kakav je život bio prije dolaska koronavirusa.

Popularni bend je turneju počeo u januaru, a nastavit će svirati svakog vikenda.

Na Novom Zelandu nema restrikcija ni prilikom kupovine u trgovinama, restoranima, kafanama, putovanjima.

Novi Zeland dobijao je pohvale zbog strategije u borbi protiv Covid-19, koja se može opisati kao brzo djelovanje, sveobuhvatno testiranje i otkrivanje zaraze. Država je imala kratki "lockdown" na početku pandemije tokom prvog vala. Drugi val počeo je 11. augusta i tada su odmah uvedena ograničenja i opsežna testiranja. Za razliku od prvog, "lockdown" kod drugog nije obuhvatao cijelu zemlju, nego regije u kojima se zaraza širila. Sva ograničenja uklonjena su u novembru. Novi Zeland ima 66 aktivnih slučajeva, prenosi švedski Aftonbladet. Više ne postoje pravila o socijalnoj distanci.

Stanovnici moraju koristiti makse u javnom prijevozu, a svako ko uđe u državu obavezan je provesti dvije sedmice u karantinu.



Izvor: Faktor