Saradnja s neprijateljskom vladom

Britansko-iranski antropolog koji je bio suočen s godinama zatvora u Iranu kaže da je pješke pobjegao iz Irana preko planinske granice kako bi se vratio u Veliku Britaniju.

Kameel Ahmady rekao je britanskim medijima 3. februara da je pobjegao dok je bio na slobodi pošto je platio kauciju i čekao odluku o njegovoj žalbu zatvorsku kaznu.

"Jednostavno sam otišao. Spakovao sam torbu s kompletom za brijanje, nekoliko svojih knjiga i laptop", rekao je Ahmady za BBC, dodajući: "I toplu odjeću, jer sam znao da se moram prošvercati iz tog voza u planinama. Bilo je vrlo hladno, jako dugo, vrlo mračno i vrlo zastrašujuće. "

Za britanski Guardian naveo je da je krenuo putevima koje su koristili krijumčari iz Iraka i Turske, prolazeći kroz snijeg dubok metar i po i maglu izbjegavajući iranske granične patrole.

Ahmady je u decembru 2020. osuđen na više od devet godina zatvora zbog navodne saradnje s neprijateljskom vladom, što je optužba koju on negira.

Naime, tužitelji su tvrdili da je dobrotvorna organizacija za koju je nekada radio dobila određena sredstva od Sjedinjenih Država.

Naloženo mu je da plati novčanu kaznu u iznosu od 722.000 dolara.

Akademik je uhapšen u svom domu u Teheranu u augustu 2019. godine i proveo je tri mjeseca u teheranskom zatvoru Evin, gdje je rekao da je bio izložen "takozvanoj bijeloj torturi, psihološkom pritisku koji vrše na vas".

Nakon toga je pušten uz kauciju da čeka izricanje kazne Revolucionarnog suda.

Ahmady se bavio dječijim brakovima i istraživao genitalno sakaćenje kod žena (FGM) u Iranu. Tako je na sebe skrenuo pažnju vlasti jer je vodio kampanju za podizanje dobi u kojoj se djevojke mogu udati, a koja je trenutno postavljena na 13 godina.