Ruska vakcina

Za Kremlj je vakcina protiv COVID-19 dokaz izvrsnosti ruske države, koju Zapad i kori, i sankcionira.

Isprva dočekana s nepovjerenjem, ruska vakcina protiv COVID-19 pokazala se efikasnom i danas je “Sputnik V” prihvaćen u naučnim krugovima i potvrda je naučnog i političkog uspjeha Rusije Vladimira Putina, ustvrdio je časopis Lancet.

Već prvih sedmica pandemije Putin je naredio naučnim, političkim i vojnim krugovima da se uključe u borbu kako bi Rusija bila prva koja će razviti vakcinu protiv COVID-19, a u toj utakmici nije se oklijevalo ići prečicama, prenosi Hina.

U proljeće 2020. godibe se Aleksander Gincburg, direktor Instituta Gamaleja, pohvalio da su razvili dobar proizvod pa je sebi ubrizgao eksperimentalnu verziju vakcine, koje će dobiti ime “Sputnik V”.

Vakcinisana i ruska elita

Putin je 11. augusta obznanio da je baš u Rusiji odobrena prva vakcina protiv COVID-19 svijetu, a naučnici u inostranstvu primili su to s dozom nepovjerenja, jer je proizvod bio testiran tek na nekoliko desetaka vojnika.

U stvarnosti je već i prije treće faze kliničkih ispitivanja ruska elita primila vakcinu, a među njima jedna od Putinovih kćerki.

Masovno vakcinisanje ruskog stanovništva počelo je u decembru 2020. godine, u trenutku kada su i u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama počela vakcinisanja proizvodima koje su razvili Pfizer i Moderna.

Za Kremlj je “Sputnik V” dokaz izvrsnosti ruske države, koju Zapad i kori, i sankcionira, a Putin ga čak naziva “najboljom vakcinom na svijetu”.

Izbor imena duboko je simboličan; odabrano je u čast prvog satelita koji su u orbitu 1957. godine postavili sovjetski naučnici i tako pretekli historijskog američkog konkurenta.

Reklama
Primjer i Srbije i Mađarske
Uspješnim razvojem vaccine protiv bolesti koja je zahvatila cijeli svijet, ruski stručnjaci vraćaju se u svjetsku naučnu elitu, što je važno za taj sektor pogođen krizama i korupcijom nakon raspada Sovjetskog saveza, piše Hina.

Rusija je vrlo brzo dala do znanja da je voljna distribuirati svoju vakcinu u svijetu, pokazujući da je sposobna izvoziti i druge artikle, a ne samo oružje i ugljikovodike.

“Sputnik V” odobren je, za sada, u petnaestak zemalja – od bivših sovjetskih republika kao što su Bjelorusija i Armenija, preko svojih saveznika Venezuuele i Irana do Argentine, Alžira, Tunisa, Pakistana.

“Sputnikom V” se vakciniše i u Srbiji.

Zbog nedostatnih javnih naučnih podataka, na rusko vakcinu dugo se gledalo s nepovjerenjem.

Ruski suvereni fond, koji je sudjelovao u razvoju “Sputnika V”, objavio je 20. januara da je počeo postupak homologacije pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA).

Mađarski premijer Viktor Orban požurio je odobriti “Sputnik V” za svoju zemlju, ne čekajući da to učini Brisel ime Evropske unije, čije strukture Orban smatra presporima.

Naručene milijarde doza

Kancelarka Angela Merkel predložila je njemačku pomoć kako bi se proveo evropski postupak, pa čak i za moguću “zajedničku proizvodnju”.

Rusija je objavila da je primila prednarudžbe za više od milijardu doza, ali nema kapaciteta udovoljiti takvoj potražnji.

Nijedan službeni izvor nije jasno objavio koliko je doza do danas proizvedeno.

U inostranstvo je Rusija isporučila često simbolične doze, naprimjer 20.000 Boliviji ili u količinama koje nisu jasno navedene.

Prva kašnjenja bilježi Argentina, koja je naručila 19,4 miliona doza i trebale su biti isporučene do kraja februara.

Moskva je manje spremna izvoziti, a više proizvoditi vakcinu u partnerstvu s drugom kompanijom, tako do danas Kazahstan, Indija, Južna Koreja i Brazil proizvode “Sputnik V”, ali ga svi još ne koriste.

Najmanje još tri vakcine protiv COVID-19 očekuju se idućih sedmica u Rusiji, prenosi Hina.

Stiže ‘Sputnik light’

“Sputnik V”, vakcina koje se daje u dvije doze, trebao bi dobiti lakšu verziju, “Sputnik light”, koja se daje u samo jednoj injekciji (dozi).

U februaru treba početi masovna proizvodnja vakcina EpiVacCorona, koju je razvio je državni ruski laboratorij Vektor.

Očekuje se i odobrenje za treću vakcinu, objavila je ruska vlada, a riječ je o proizvodu nazvanom CoviVac, koje je razvio Institut Čumakov.

U međuvremenu su britansko-švedska AstraZeneca i naučnici koji su razvili “Sputnik V” objavili da rade na kombinaciji njihove dvije vakcine.