“Posrednik”

Za sada, pored Rusije, vakcinu Sputnik V proizvode i Kazahstan, Indija, Južna Koreja i Brazil.

Rusija je kontaktirala njemačku laboratoriju IDT radi proizvodnje vakcine “Sputnik V”, saopćilo je njemačko Ministarstvo zdravstva.

Ruski institut Gamaleya, koji proizvodi “Sputnik V”, i ruski fond RDIF “zainteresirani su za saradnju u mogućoj proizvodnji i kontaktirali su IDT Biologika, u istočnoj Njemačkoj, rekao je za AFP glasnogovornik Ministarstva zdravstva, prenosi Beta.

Ministar Jens Spahn kaže da je Njemačka “posrednik” za ruski zahtjev za proučavanje mogućnosti proizvodnje vakcine u Njemačkoj i drugdje u Evropi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da je “otvorena” za upotrebu ruske vakcine u Evropi, pod uvjetom da dobije odobrenje vlasti.

“Svaka vakcina koju odobri EMA [Evropska agencija za lijekove] bit će apsolutno dobrodošla i o tome sam razgovarala s [ruskim predsjednikom] Vladimirom Putinom”, rekla je ona za njemačku televiziju ARD.

Postupak odobravanja u EMA-i

U toku je postupak odobravanja te vakcine u EMA-i, radi njenog eventualnog korištenja u Evropskoj uniji.

Za sada, pored Rusije, vakcinu “Sputnik V” proizvode i Kazahstan, Indija, Južna Koreja i Brazil.

Kremlj je u srijedu saopćio da očekuje da će se vakcina “u vrlo bliskoj budućnosti” proizvoditi i u drugim zemljama.

Ruska vakcina, koja je do sada izazivala kontroverze, u 91,6 posto slučajeva efikasna je protiv simptomatskog oblika bolesti COVID-19, prenio je u utorak medicinski časopis Lancet, pozivajući se na ocjenu nezavisnih stručnjaka.