2,2 milijarde doza

Europska komisija koja pregovara u ime dvadeset sedmorice, prednaručila je ukupno 2,2 milijarde doza.

Europska unija, pod pritiskom zbog spore kampanje vakcinisanja, potpisala je šest ugovora sa proizvođačima vakcina protiv COVID-a 19: tri su odobrena, ali je njihova proizvodnja znatno usporena, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Europska komisija koja pregovara u ime dvadeset sedmorice, prednaručila je ukupno 2,2 milijarde doza. Na zemljama članicama je da finaliziraju narudžbe i organiziraju raspodjelu doza.

Vakcina njemačko-američkog dvojca BioNTech-Pfizera prva je koju je krajem decembra odobrio europski regulator, nakon njega je 6. januara odobrena vakcina američke Moderne, a zatim švedsko-britanske AstraZenece 29. januara. Sve tri vakcine daju se u dvije doze, dakle za svaku osobu potrebne su dvije doze.

Europska unija je do 1. februara dobila 18,5 miliona doza, od kojih 17,6 miliona Pfizer/BioNTecha i 854.000 Modernine vakcine. Ukupno gledano, dvadeset sedmorica su u prosjeku ubrizgala 2,4 doze na sto ljudi, uz znatne razlike između država.

Pfizer/BioNTech

Prvi ugovor potpisan jesenas predviđao je dopremu 200 miliona doza do septembra 2021. i 100 miliona doza nešto kasnije. Drugi ugovor potpisan je 8. januara za dodatnih 300 miliona doza, kojih isporuka treba početi u drugom tromjesečju.

BioNTech i Pfizer su u ponedjeljak potvrdili da su kadri isporučiti EU-u još 75 miliona doza u drugom tromjesečju.

Moderna

Zemlje članice su u januaru objavile vijest o znatnom smanjenju isporuka Modernine vakcine proizvedene u Švicarskoj.

No, kao i kod Pfizer/BioNTecha, proizvodni rokovi su poštovani, misli Bruxelles: prošle sedmice isporučeno je četiri miliona doza, od kojih 3,5 BioNTechovih i 500.000 Moderninih, što je „100 posto očekivane količine u tom razdoblju“.

AstraZeneca

Laboratorija je 22. januara navela kako ima problem „u proizvodnji“ u pogonu u Seneffeu (Belgija), poručivši EU-u kako će mu u prvom tromjesečju moći isporučiti tek 31 milion od oko 120 miliona doza koliko je bila obećao. Opskrbu dvadeset sedmorice trebala je osigurati još jedna tvornica u Holandiji i dvije u Velikoj Britaniji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u nedjelju da će AstraZeneca u prvom tromjesečju na kraju isporučiti 40 miliona doza, što je znatno manje od očekivanog.

AstraZenecina vakcina je jednostavnija za proizvodnju i praktičnija za dopremu jer ne zahtjeva veoma niske temperature kao Pfizer/BioNTechova i Modernina. Njena primjena u EU-u počinje u drugoje sedmici februara.

Čekaju odobrenje

Europska unija je potpisala i ugovore s francusko-britanskom firmom Sanofi-GSK (300 miliona doza), s njemačkim CureVacom (405 miliona doza) i američkim Johnson&Johnsonom (400 miliona doza).

Kako navodi Komisija, oko 100 miliona doza Johnson&Johnsonove vakcine moglo bi se isporučiti do kraja septembra bude li odobreno.

Izvršno tijelo EU-a uz to je zaključilo načelne pregovore s američkim Novavaxom (100 miliona doza) i francusko-austrijskom Valnevom (60 miliona doza).

Cijena vakcina

Cijene koje je ugovorila Komisija, koje su strogo povjerljive, sredinom decembra je nehotice otkrila belgijska državna tajnica za budžet: cijena doze kreće se od 1,78 eura za AstraZenecinu vakcinu do 14,70 eura za Moderninu. Pfizer/BioNTechova košta 12 eura.

AstraZeneca je ocijenila da je ukupna vrijednost vakcine za EU 870 miliona eura, što se može vidjeti i u ugovoru koji je Komisija u petak objavila na internetu.