Sve kompliciraniji ulazak

Odluka, koja za sada važi do 17. februara, odnosi se na Veliku Britaniju, Irsku, Brazil, Portugal i Južnu Afriku.

Njemačka od subote ograničava ulazak na svoju teritoriju kopnenim, morskim ili zračnim putem za osobe koje dolaze iz pet država jako pogođenih raznim sojevima korona virusa.

Odluka, koja za sada važi do 17. februara, odnosi se na Veliku Britaniju, Irsku, Brazil, Portugal i Južnu Afriku, s ciljem da se “zaštiti njemačko stanovništvo“, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u dokumentu koji je dobila agencija AFP.

“Cilj ovog propisa je ograničenje širenja novih sojeva virusa“, objasnilo je Ministarstvo zdravstva, prenosi Beta.

Postoje određeni izuzeci za ovu mjeru, odnosno za Nijemce koji žive u tim državama, državljane tih zemalja s boravkom u Njemačkoj, putnike u tranzitu ili za protok roba, prevoz za medicinske svrhe, navodi se u dokumentu.

Izrael kao primjer

Njemačka vlada uvodi sama ove restrikcije ulaska, nezavisno od svojih partnera u Evropskoj uniji koji se nisu mogli dogovoriti oko jedinstvenog pristupa tom pitanju.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer rekao je u četvrtak kako hoće svesti gotovo na nulu međunarodni zračni saobraćaj ka Njemačkoj zbog nastavka širenja pandemije, kao što je već uradio Izrael.

Ulazak u Njemačku je već nekoliko mjeseci sve kompliciraniji za građane iz oko 160 država svijeta, uz obavezu donošenja negativnog PCR testa na korona virus starog manje od 48 sati ili testa po dolasku uz karantin od 10 dana.

Karantin se može skratiti na pet dana poslije drugog negativnog testa.