PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Meksiko je danas prestigao Indiju po broju umrlih od koronavirusa, čime je ta latinoamerička zemlja došla na treće mjesto svjetske "crne liste".

Meksičko ministarstvo zdravstva objavilo je informaciju o 18.670 novih slučajeva zaraze koronavirusom i još 1.506 umrlih, čime je broj slučajeva od početka pandemije narastao na 1.825.519, a umrlih na 155.145.

Ukupan broj umrlih u Indiji, zemlji koja ima deset puta više stanovnika od meksičkih 126 miliona, stoji na 154.847, pokazuju podaci Reutersa.

Kad se uporedi s ukupnim brojem stanovnika, stopa umrlih u Meksiku manja je nego u nekoliko drugih država, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Češku, Italiju, Sjedinjene Države, Peru i Španiju, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Veliki broj umrlih u Meksiku pokazatelj je kako se ta država teško nosi s obuzdavanjem pandemije koja se pogoršava uprkos vladinim restriktivnim mjerama.

U Mexico Cityju bolnice su gotovo pune, a nestašica spremnika s kisikom otežava liječenje pacijenata.

Zaražen je i predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador. Zamjenik ministra zdravlja Hugo Lopez-Gatell jučer je objavio da je predsjednik sve bolje.

- Predsjednik je praktički bez simptoma i ekstremno je aktivan - objavio je Lopez-Gatell.

Izvor: Faktor