Postignut je sporazum

Cilj COVAX-a je da do kraja godine distribuira dvije milijarde doza vakcine protiv COVID-19.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus najavio je da bi u okviru programa globalne distribucije anticovid vakcina (COVAX), dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi u februaru.

“Vakcine nam svima daju nadu da možemo pobijediti pandemiju i obnoviti ekonomiju“, poručio je Ghebreyesus je iz sjedišta WHO-a u Ženevi, te je dodao kako distribucija vakcine treba biti ravnomjerna i pravedna na globalnom nivou.

On je kazao da program COVAX predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i ravnopravan pristup vakcinama.

U prvom kvartalu 150 miliona doza

Američke i njemačke kompanije Pfizer i BioNTech su danas saopćile da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine COVAX-u, a Ghebreyesus je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

“Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru COVAX-a ćemo u februaru moći početi isporuku vakcina siromašnim zemljama“, kazao je Ghebreyesus.

On je kazao da je cilj COVAX-a da do kraja godine distribuira dvije milijarde doza vakcine protiv COVID-19.