Suđenje u Senatu

U središtu suđenja su Trumpovi potezi uoči nemira 6. januara.

Postupak opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa počet će u američkom Senatu u sedmici koja počinje 8. februara, rekao je lider senatske većine demokrata Chuck Schumer, nakon što donji dom parlamenta, Zastupnički dom, u ponedjeljak formalno dostavi svoju odluku o opozivu.

Schumer je istakao kako je potrebno što brže provesti potvrđivanje Bidenovog kabineta i drugih ključnih dužnosnika administracije.

Po njegovim riječima, voditelji procesa u Senatu, koji će imati ulogu tužilaca u senatskom suđenju, i Trumpov tim branitelja imat će vremena za pripreme tokom razdoblja od dana predaje dokumenta Zastupničkog doma sa zahtjevom za opozivom i početka suđenja.

“Tokom tog razdoblja Senat će nastaviti obavljati druge poslove za američki narod, poput nominacija kabineta i rasprave zakona o pomoći zbog COVID-19 koji treba pomoći milionima Amerikanaca koji pate tokom ove pandemije”, kazao je Schumer.

On je postao novi čelnik senatske većine nakon što su pristigla dva nova demokratska senatora iz Georgije, u kojoj su demokrate početkom januara osvojile oba mjesta u Senatu.

Dva puta opozvan

Predviđeni vremenski okvir predstavlja kompromis između dvije strane u Kongresu, nakon što je republikanski senatski lider Mitch McConnell zatražio od demokrata da odgode slanje optužbi sa zahtjevom za opozivom do idućeg četvrtka i pozvao Schumera da odgodi suđenje do sredine februara kako bi se Trumpu dalo vremena da pripremi odbranu.

McConnellov pomoćnik kazao  je da bi suđenje moglo početi u utorak, 9. februara i da je McConnell zadovoljan da su demokrate dali Trumpu više vremena za odbranu.

Optužbe terete Trumpa da je svojim govorom 6. januara direktno potakao svoje pristaše da upadnu u Kongres s ciljem ometanja i onemogućavanja demokratskog procesa kongresne potvrde rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden, a aTrump izgubio.

Trump je prošle sedmice postao prvi predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je dva puta izglasan opoziv.

Također je i prvi predsjednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat.