Zbog cirkulacije virusa
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Evrope - tamno crvene zone iz kojih bi putnici prije odlaska morali da se testiraju, a po dolasku na odredište da idu u karantin.
"Tamno crvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na izuzetno visokom nivou", izjavila je Ursula von der Leyen nakon završetka samita lidera EU u Briselu koji je bio posvećen usklađivanju mjera u suzbijanju pandemije korona virusa, prenosi Tanjug.

Ona je kao kao primjer navela slučaj da su u jednoj zemlji članici EU u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susjednoj sa istom epidemiološkom situacijom.

"U tom bi slučaju svi iz prve zemlje išli da kupuju u drugu i tako pridonose širenju virusa", rekla je predsjednica EK.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel rekao je da se lideri zemalja članica slažu da je potrebno razmotriti mogućnosti ograničenja putovanja koja nisu nužna.

"Uvjereni smo da, kada je riječ o putovanjima koja nisu nužna, restrikcije treba da se razmotre", rekao je Charles Michel i dodao da granice moraju da ostanu otvorene radi normalnog funkcioniranja jedinstvenog tržišta.

Izvor: Tanjug