NADAHNUTO OBRAĆANJE
Amanda Gorman je najmlađa pjesnikinja koja se obratila na inauguraciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a sunarodnjake je jučer pozvala na jedinstvo i zajedništvo.
Na inauguraciji novoizabranog predsjednika Joea Bidena obratila se svojim djelom "The Hill We Climb".

"Kada dođe dan pitamo se gdje možemo pronaći svjetlost u ovoj beskrajnoj sjeni", riječi su kojima počinje njena poema koju je recitovala pet minuta.

Osvrnula se i na nasilni ulazak pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Kongres.

"Vidjeli smo silu koja je htjela uništiti našu naciju, uništiti našu državu značilo bi odgađanje demokratije. I skoro da su uspjeli u tome. Demokratija se može privremeno odgoditi, ali se ne može trajno poraziti", poručila je 22-godišnja Gorman.

U poemi je sebe opisala kao "mršavu crnkinju koja je potekla od robova i koju je samohrana majka odgojila tako da može sanjati da bude predsjednica".

Urednik u BBC-jevoj redakciji za kulturu Will Gompertz smatra da je poema izabrana za pravu priliku i da će se pamtiti nakon inauguracije. Ocijenio je da ju je recitovala graciozno. Smatra da djelo sadrži riječi koje će odjeknuti širom svijeta.

Oduševljenje Amandom Gorman iskazali su i Oprah Winfrey, bivše prve dame SAD-a Michelle Obama i Hillary Clinton. Rođena je 1998. u Los Angelesu, a kao dijete je imala govornu manu, baš kao i predsjednik Joe Biden.

Nagrađivana je za svoja djela i studirala je sociologiju na Harvardu. Svoju prvu knjigu "The One for Whom Food" je objavila 2015. godine, a tokom ove godine bi trebala objaviti i slikovnicu "Change Sings", prenosi BBC.