SVEČANA INAUGURACIJA

Joe Biden položit će zakletvu na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik, nakon haotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prevari.

Svečana inauguracija počet će u 10:30 sati po lokalnom vremenu, a Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u podne. Program počinje u 17:30 po našem vremenu.

Svečanost obično uživo prate stotine hiljada ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj posmatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa.

Donald Trump se jutros u Bijeloj kući posljednji put probudio kao američki predsjednik. On je danas u pratnji supruge Melanije napustio Bijelu kuću i ušao u helikopter "Marine One". Kratko je rekao: "Ovo je bila velika čast, čast za cijeli život".

Helikopter s odlazećim predsjednikom je krenuo prema bazi "Andrews" u Marylandu, odakle će imati vojni ispraćaj. Postavljen je crveni tepih koji će Trump preći do aviona. Američki vojnici će ispaliti počasnu salvu. Nakon toga će Trump odletjeti za Floridu, gdje će boraviti u svom kompleksu Mar-a-Lago.

Trump napušta Washington nekoliko sati prije nego što će Joe Biden položiti zakletvu kao 46. predsjednik SAD-a. Prvi put nakon više od jednog vijeka aktuelni predsjednik neće slijediti tradiciju prisustva inauguraciji njegovog nasljednika.

Izvor: Faktor