NEMAJU SVE ZEMLJE VAKCINE

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je savjetovala državama da ne uslovljavaju međunarodna putovanja dokazima o vakcinisanju ili imunitetu.

Ovo je rečeno na sastanku Odbora za hitne slučajeve WHO-a sastavljenog od 19 neovisnih stručnjaka u godini kada je broj žrtava pandemije dostigao dva miliona te 90 miliona zaraženih.

Stručnjaci su dali niz preporuka koje je glavni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prihvatio i poslao članicama Ujedinjenih nacija.

"U ovom trenutku nemojte uvoditi obavezu dokaza o vakcinisanju ili imunitetu za međunarodna putovanja jer i dalje ima ključnih nepoznanica o efikasnosti vakcine u smanjenju transmisije, a ni vakcine nisu u potpunosti dostupne svima. Dokaz o vakcinisanju ne smije izuzeti međunarodne putnike od drugih restriktivnih mjera za smanjenje rizika zaraze tokom putovanja", rekli su iz Odbora WHO-a.

Naglasili su da trenutno postoji velika razlika među zemljama u pogledu vakcinisanja, testiranja, karantina i zabrane putovanje što dovodi do toga da je svijet pomalo zbunjen i paralizovan.

Smatraju da je bitno izraditi naučno utemeljene i jasne smjernice o tome kako na najbolji način olakšati putovanja i omogućiti cirkulaciju ljudi na siguran način zrakom, morem ili kopnom.

"Naučni dokazi nisu potpuni, nema dovoljno vakcina i zbog toga ne bismo smjeli sada stvarati nepotrebna ograničenja za putovanja. Dakle, pokušajmo zaštititi putnički prostor i osigurati da ekonomije nisu u potpunosti izolovane", kazao je Mike Ryan, glavni stručnjak WHO-a.

Pozvali su države da prate sojeve virusa poput onih koje su identifikovale Velika Britanija i Južna Afrika kako bi se shodno tome mogla procijeniti efikasnost vakcina, lijekova i dijagnostičkih testova, piše Reuters.