CRNI REKORDI

U protekla 24 sata u Njemačkoj zaraza koronavirusom potvrđena je kod još 22.368 ljudi, čime je broj zaraženih od početka pandemije u toj zemlji povećan na 2.000.958.

Institut “Robert Koch“ saopćio je da je proteklog dana od posljedica zaraze koronavirusom u Njemačkoj umrlo još 1.113 osoba, čime je broj smrtnih slučajeva u toj zemlji od početka pandemije povećan na 44.994.

Ukupno se u Njemačkoj od infekcije COVID-19 oporavilo 1.641.200 oboljelih.

O pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Njemačkoj raspravljalo je i rukovodstvo vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU), a sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

Lokalni mediji javljaju da je njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila bojazan da bi moglo doći do još bržeg širenja virusa ako se pojavi njegova mutirana verzija koja je otkrivena u Velikoj Britaniji.

Isti izvori javljaju da Merkel želi dodatno pooštriti mjere borbe protiv koronavirusa, a o tome će naredne sedmice razgovarati i sa čelnicima pokrajinskih vlada.

Prema pisanju njemačkog Bilda, Merkel razmatra uvođenje najstrožeg oblika lockdowna, odnosno potpuno zatvaranje zemlje.

U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom studenoga postupno pojačavane.

Mjere, koje također predviđaju da jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga, trebale bi ostati na snazi najmanje do kraja januara.

Kancelarka Angela Merkel i drugi članovi vlade već su, međutim, upozorili da bi mjere mogle biti produžene i nakon januara.