Nepoznat uzrok pada

Spasioci izvlače dijelove tijela i ostatke aviona iz voda u blizini Džakarte, dan nakon što se srušio putnički avion u kojem su se nalazile 62 osobe.

Locirana je crna kutija putničkog aviona indonezijske kompanije Sriwijaya Air koji je pao u more u subotu nedugo nakon polijetanja sa aerodroma u Džakarti.

Načelnik Genralštaba indonezijske vojske Hadi Tjahjanto saopćio je kako su tokom pretrage terena locirali crnu kutiju, prenosi Anadolija.

Tjahjanto se nada da izvlačenje crne kutije neće dugo trajati i da će moći ustanoviti uzrok nesreće.

Dodao je kako se nadaju i da će uskoro izvući olupine aviona koje se nalaze na dubini od 23 metra. Ranije je Ministarstvo transporta saopćio da se potraga odvija neprekidno

Indonezijski ronioci pronašli su u Javanskom moru dijelove olupine Boeinga 737-500, saopćili su dužnosnici, dok su spasioci izvlačili posmrtne ostatke, dijelove odjeće i ostatke metala iz vode u koje se putnički avion indonezijske kompanije Sriwijaya Air srušio u subotu.

U avionu su se nalazile 62 osobe, među kojima je sedmero djece i tri bebe.

Jedno od plovila indonežanske vojske u nedjelju je “otkrilo signal” iz aviona na dubini mora od 23 metra, saopćilo je Ministarstvo saobraćaja.

Načelnik službe civilne avijacije Hadi Tjahjanto rekao je da su, između ostalog, pronašli dijelove trupa s dijelovima za registraciju aviona.

Nepoznat uzrok pada

“Ronioci istražuju lokaciju gdje se avion srušio u more”, kazao je Tjahjanto, izražavajući nadu da će ih vremenski uvjeti poslužiti te da će istragu nastaviti u nedjelju poslije podne.

Pauza u potrazi aviona Sriwijaya 182 uslijedila je nakon što je na mjestu koje odgovara koordinatama posljednjeg kontakta pilota otkriven signal.

Putnički avion indonezijske kompanije Sriwijaya Air, koji je letio na liniji iz Jakarte ka Pontianaku, pao je u more nedugo nakon polijetanja.

Još uvijek nije poznato šta je uzrokovalo pad aviona.

Predsjednik  Joko Widodo izrazio je sućut zbog ove tragedije.

“Radimo sve što je u našoj moći da spasimo žrtve. Molimo se zajedno da ih pronađemo”, rekao je, dodajući da je tražio da Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja provede istragu.

Gotovo 27 godina star avion bio je mnogo stariji od Boeingovog problematičnog 737 MAX modela koji se krajem 2018. srušio pored Džakarte, usmrtivši svih 189 ljudi koji su bili na letu. Stariji 737 modeli veoma su zastupljeni, jer nemaju sistem koji je umiješan u MAX sigurnosnu krizu.

Prijavljena eksplozija

Ribari su u subotu oko 14:30 po lokalnom vremenu izvijestili da su čuli eksploziju.

“Čuli smo da je nešto eksplodiralo, mislili smo da je to bomba ili cunami, jer smo nakon toga vidjeli veliko pljuskanje iz vode”, rekao je jedan ribar u telefonskoj izjavi za Associated Press. “Kiša je padala, vrijeme je bilo loše, vidljivost slaba. Ali nakon zvukova smo vidjeli pljuskanje i veliki talas. Bili smo u šoku, a onda smo ugledali ostatke aviona i gorivo oko našeg broda.”

Vlasti su uspostavile dva krizna centra, jedan na aerodromu i jedan u luci. Članovi porodice su se okupili, nadajući se da će saznati nešto o svojim voljenim koji su se nalazili na ovom letu.

“Na letu su bila četiri člana moje porodice – supruga i troje djece. Srce mi je raskomadano”, rekao je Yaman Zai jecajući.

Na društvenim mrežama kruži spisak putnika a s fotografijama i videozapisima. Jedan video pokazuje ženu s djecom kako maše na rastanku.

Ministar saobraćaja Budi Karya Sumadi rekao je da je let SJ182 odgođen sat vremena prije nego je poletio u 14:36 po lokalnom vremenu. Nestao je s rada četiri minute kasnije, nakon što je pilot kontaktirao kontrolu zračnog saobraćaja kako bi se poeo na visinu od 8.839 metara, rekao je.

Jefferson Irwin Jauwena, direktor aviokompanije Sriwijaya Air, rekao je da je avion, kojeg su ranije koristile aviokompanije u SAD-u, bio pouzdan. On je ranije u subotu rekao novinarima da je taj avion istog dana letio u Pontianak i Pangkal Pinang.

“Izvještaj o održavanju kaže da je sve bilo uredu”, rekla je Jauwena na konferenciji za novinare. Rekao je da je avion kasnio zbog lošeg vremena, a ne zbog bilo kakve štete.

Osnovana 2003. godine, grupacija Sriwijaya Air sa sjedištem u Džakarti leti uglavnom unutar Indonezije. Niskobudžetna aviokompanija dosad je bila poprilično sigurna, a posljednje četiri nesreće prošle su bez ljudskih žrtava.

Evropska je unija 2007., nakon niza nesreća, zabranila sve indonezijske aviokompanije. Ograničenja su u potpunosti ukinuta 2018. godine.

Između 2007. i 2016. godine, američka Federalna uprava za avijaciju snizila je ocjenu sigurnosti u Indoneziji na kategoriju 2, što znači da je njen regulatorni sistem bio neadekvatan.