Problem povratnika sa Balkana

Pandemija COVID-19 najteže je pogodila Sjedinjene Američke Države, gdje je potvrđena zaraza kod 22.132.045 osoba.

U svijetu je korona virusom do sada zaraženo više od 88,5 miliona ljudi, dok je broj zaraženih u Evropi prešao 25 miliona.

Broj umrlih, kako prenosi Anadolija, iznosi 1.907.073.

Pandemija COVID-19 najteže je pogodila Sjedinjene Američke Države, gdje je potvrđena zaraza kod 22.132.045 osoba.

Njemačka je ponovo registrirala najveću broj umrlih od početka pandemije, 1.188.

Ukupno je registrirano 31.849 novih infekcija u protekla 24 sata, u odnosu na 26.391 u četvrtak, objavila je državna agencija za kontrolu bolesti.

Njemačka: Problem povratnika sa Balkana

Uprkos strožijim mjerama zaključavanja, koje su na snazi od novembra, nove infekcije i hospitalizacije nastavljaju se povećavati širom Njemačke, što zdravstveni sistem dovodi u tešku situaciju.

Prema procjenama od petka, u zemlji 334.200 aktivnih slučajeva COVID-19, objavio je Institut “Robert Koch” (RKI).

Dok njemački mediji postavljaju pitanje da li bi oni koji se vraćaju sa odmora sa Balkana mogli izazvati novi val zaraze, Njemačka je pooštrila režim ulaska u zemlji sa desetodnevnim obaveznim karantinom i strategijom “dva testa” od 11. januara.

Od 11. januara bit će uvedena strategija “dva testa”, prema kojoj se povratnici iz rizičnih regija moraju odmah po dolasku u Njemačku testirati, ili donijeti test koji nije stariji od 48 sati iz zemlje u kojoj su boravili.

Nezavisno od toga moraju u karantin, koji se može prekinuti tek nakon pet dana izolacije novim negativnim testom, prenosi Tanjug.

Od sljedeće sedmice svi koji žele ući u Englesku morat će imati negativan test na korona virus, izjavio je u petak britanski ministar.

Oni koji po dolasku neće imati rezultat testiranja na licu mjesta će platiti kaznu u iznosu od 500 funti (oko 550 eura).

Ova se odredba odnosi samo na Englesku, no slične mjere se očekuju za Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku.

Premijer Velike Britanija Boris Johnson saopćio je kako je do sada protiv zaraze vakcinisano oko million i po ljudi.

Španija prešla granicu od dva miliona zaraženih

Posljednji podaci za Italiju govore da je za 24 sata preminulo 414 osoba, što ukupno brojju umrlih podiže na 77.291.

Od 27. decembra, kada je počela masovna vakcinacija u Italiji, vakcinisano je 326.649 osoba, dok je italijanska agencija za lijekove (AIFA), nakon vakcine Pfizer/BioNTech, odobrila i Moderninu.

Španija je u četvrtak prešla granicu od dva miliona slučajeva zaraze i lokalno uvodi strožije mjere, ali Vlada je isključila uvođenje općeg karantina, za razliku od nekih drugih evropskih zemalja.

Prema posljednjim podacima koje su objavile vlasti, zemlja bilježi porast broja zaraza nakon praznika krajem godine.

Od početka pandemije ima 2.024.904 potvrđenih slučajeva i 51.675 umrlih.

Ukrajina zatvara škole, restorane i zabranjuje masovna okupljanja, a Mađarska produžava mjere, uključujući policijski sat, do početka februara, objavile su u petak vlasti, prenosi Hina.

Orban kritizira EU, hvali Veliku Britaniju

Mađarska je zaprimila 80.000 doza Pfizerove vakcine, ali premijer Viktor Orban kaže da to nije dosta.

Kritizirao je nabavku vakcine na nivou Evropske unije te pohvalio Veliku Britaniju, bivšu članicu.

“Britanci su, umjesto da to dopuste Briselu, sami za sebe ispregovarali i sada su u puno boljem stanju”, rekao je Orban.

Broj umrlih u Brazilu prešao je 200.000, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva, potvrdivši time tragične razmjere epidemije u zemlji s drugom najvećom smrtnošću na svijetu, u trenucima kada virus ponovno jača.

U Brazilu je u četvrtak zabilježeno rekordnih 87.843 novih slučajeva koronavirusa, s 1.524 smrtnih slučajeva, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.