Blokada

Osnivač i direktor tehnološkog giganta saopćio je da će ova kompanija blokirati sve objave Trumpa do kraja njegovog mandata.

Osnivač i direktor tehnološkog giganta Facebook saopćio je da će ova kompanija blokirati sve objave predsjednika Donalda Trumpa do kraja njegovog mandata.

“Šokantni događaji tokom posljednja 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump namjerava da iskoristi svoje preostalo vrijeme na poziciji da potkopa mirnu i pravnu tranziciju vlasti svom izabranom nasljedniku Joeu Bidenu”, napisao je Mark Zuckerberg na svom ličnom profilu.

Dodao je da je Trumpova odluka da iskoristi ovu platformu ne za osudu, već da oprosti svojim pristalicima, s pravom uznemirila ljudi u SAD-u i svijetu.

“Jučer smo uklonili ove izjave zato što smo procijenili da bi njihov efekat bio, a vjerovatno i njihova namjera, da isprovociraju daljnje nasilje”, naveo je.

Zuckerberg je napisao i da je sada prioritet cijele zemlje da osigura da preostalih 13 dana do inauguracije te dani poslije toga proteknu mirno.

“Tokom posljednjih nekoliko godina, dozvolili smo predsjedniku Trumpu da koristi učestalo našu platformu sa našim pravilima, ponekad uklanjajući njegov sadržaj ili označavajući njegove objave kada prekrše naše politike. To smo radili jer smo vjerovali da javnost ima pravo na najširi mogući pristup političkom izražavanju, čak i kontroverznom. Međutim, sadašnji kontekst je fundamentalno drugačiji, uključuje korištenje naše platforme da se pokrene nasilje protiv demokratski izabrane vlade.”

‘Prevelik rizik’

Zuckerberg je rakođer naveo da je rizik da se dopusti Trumpu da koristi ovu platformu u ovom periodu prevelik te da će predsjednik biti blokiran na Facebooku i Instagramu najmanje sljedeće dvije sedmice dok se ne izvrši mirni prenos vlasti.

Pristalice Donalda Trumpa izvršile su invaziju na Capitol Hill u Washingtonu u srijedu, čime su prekinuli sjednicu na kojoj treba biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

Četiri osobe su ubijene, a 62 uhapšene. Haos je nastao nakon što je Donald Trump pozvao svoje pristalice na okupljanje u Washingtonu.