UŽIVO

Brojne pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa okupile su se kako bi protestirali protiv izbornih rezultata predsjedničkih izbora.

Američki Kapitol je zatvoren zbog napete situacije s prosvjednicima dok zastupnici Kongresa održavaju sjednicu na kojoj trebaju potvrditi Bidenovu pobjedu.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade Kapitola, javlja Reuters.

Atmosfera je dodatno uzavrela nakon što su demokrati na pragu osvajanja Senata jer vode u obje utrke za senatska mjesta u saveznoj državi Georgii. 

23.00 - Kako su prosvjednici uspjeli tako lako i brzo upasti u zgradu Kongresa? Stručnjaci kažu da je zgradu osigurava oko 2.000 policajaca. Ova snimka na Twitteru pak pokazuje da je policija namjerno odustala od čuvanja ograde i pustila prosvjednike da prođu bez otpora. Na CNN-u stručnjaci objašnjavaju da je policija to učinila vjerojatno odlučivši da fokusiraju većinu osiguranja na evakuaciju kongresnika.

22.55 – Još se ne zna kada će se nastaviti zasjedanje kako bi se potvrdila pobjeda novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

– Kapitol se raščišćava. Kad bude sigurno, vratit ćemo se kako bi dovršili svoje ustavne odgovornosti. Ovo su Sjedinjene Države. Nećemo dopustiti da vladavina mafije potkopa vladavinu zakona – rekao je zastupnik Hakeem Jeffries.

22.50 – Dvije eksplozivne naprave pronašla je i oduzela policija. Jedna je pronađena u zgradi u kojoj se nalaze uredi Republikanskog nacionalnog odbora, a druga u kompleksu američkog Kongresa.

22.30 - Američki predsjednik Donald Trump objavio je video poruku prosvjednicima u kojima ih je pozvao da se mirno raziđu, ali je i ponovio da ne vjeruje rezultatima izbora te da i dalje drži da je pokraden:

- Znam da ste povrijeđeni i da osjećate bol. Imali smo izbore koji su nam ukradeni, pobijedili smo uvjerljivo i svi znaju, pogotovo druga strana. Ali morate sada otići doma, moramo imati mir, moramo poštivati zakone. Ne želimo da se itko ozlijedi. Teška su vremena, nikad nisu bila ovakva vremena u kojima su nam sve oteli, od svih nas. To su bili namješteni izbori, ali ne smijemo im igrati na ruku. Moramo imati mir. Odite kućama u miru, volimo vas, znamo što se dogodilo. Znamo kako se osjećate.

22.25 - Ministarstvo obrane aktiviralo je cijelu Nacionalnu gardu u Washingtonu DC-u nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa probile policijski kordon i provalile u zgradu Kongresa na Kapitolu, javlja CNN. Jonathan Hoffman, glavni glasnogovornik Pentagona, potvrdio je da je Nacionalna garda mobilizirana.

Čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi objavili su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju predsjednika Donalda Trumpa da zatraži od prosvjednika da se odmah povuku. Savjetnik Bijele kuće rekao je da je dio Trumpovih suradnika bijesan zbog toga što predsjednik ne želi učiniti više da zaustavi pobunu na Kapitolu. 

Savjetnik je rekao da suradnici samo što nisu molili Trumpa da istupi i da izjavu kako bi pokušao smiriti situaciju. "On ne želi učiniti" više od toga što čini sada, rekao savjetnik, a prenosi CNN. 

22.15 - Joe Biden je pozvao Trumpa da izađe pred javnost i zaustavi napad njegovih pristaša.

 - U ovom trenutku naša demokracija je pod napadom kakav nismo vidjeli u modernim vremenima. Napadnut je naš glavni grad. Napali su policiju koja štiti srce naše Republike. Ovo je napad na naše zakone. Ovi napadači nas ne predstavljaju to je manjina. To je banda. Pozivam predsjednika Trumpa da izađe pred javnost zaštiti Ustav i prekine ove opsadu! 

22.00 - Američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je prosvjednike da smjesta prestanu s neredima i na poštivanje zakona.

21:49 - Neimenovana žena u kritičnom je stanju nakon što je pogođena u prsa u pucnjavi na Kapitolu, objavio je CNN.

21.20 - U Washingtonu je za večeras proglašen policijski sat. Od 22 sata po srednjoeuropskom vremenu

21.10 -  Američki predsjednik Donald Trump pozvao je pristaše da "ostanu mirni" nakon što su se sukobili s policijom i upali u zgradu Kongresa. "Molim vas podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše Zemlje. Ostanite mirni", tvitao je. 

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu. Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena. 

21.05 - Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. U tijeku je evakuacija zastupnika kojima je prethodno rečeno da uzmu gas maske i budu ih spremni upotrijebiti. 

20.55 - Neki prosvjednici probili su se i unutar zgrade Kapitola. CNN javlja da je bačen suzavac u Rotondi, jednom od poznatih hodnika između dva doma Kongresa. Neki od njih viču: Trump je pobijedio! Ako ne dobijemo pravdu nećemo nikad stati!

20.45 - CNN javlja da kako je u tijeku evakuacija članova Kongresa, a među njima evakuiran je i američki potpredsjednik Mike Pence.

20.30 - Na Twitteru se upravo oglasio i američki predsjednik Donald Trump. Kritizirao je svog potpredsjednika Mikea Pencea jer ga nije htio poslušati i blokirati Bidenovo potvrđivanje u Senatu. Potpredsjednik predsjeda Senatom.

20.24 - Fox News javlja da je sjednica u Kongresu prekinuta zbog sigurnosti uslijed nereda ispred zgrade te dojava o bombama koje se upravo provjeravaju. Članovi Kongresa su upućeni da se sklone u svoje urede.

20.00 - Američki mediji javljaju o gužvi i neredima ispred Capitola, a neki javljaju da su prosvjednici probili više policijskih barikada. 

Fox News pak javlja da su dvije kongresne zgrade evakuirane zbog dojava o bombama. Primijećeno je nekoliko sumnjivih paketa.

Najmanje 12 republikanskih senatora najavilo da će odbiti potvrditi glasove iz nekih saveznih država koje ne smatraju ispravnima pa se očekuje dugi proces iako je obično riječ samo o ceremoniji potvrđivanja.  

Tisuće pristaša Trumpa, koji je izjavio u srijedu da "nikada" neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa.

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da "nikada" neće priznati poraz.

"Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati" poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

"Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo", ustvrdio je.