KO JE RAPHAEL WARNOCK

Warnock (51) je proglasio svoju "nevjerovatnu pobjedu" u poruci pristalicama rano u srijedu.

Demokrata Raphael Warnock pobijedio je u srijedu na izborima za Senat Sjedinjenih Američkih Država u Georgiji, postavši prvi senator Afroamerikanac u historiji ove savezne američke države.Warnock je pastor koji je posljednjih 15 godina proveo vodeći crkvu u Atlanti u kojoj je propovijedao Martin Luther King Jr., a pobijedio je republikansku senatoricu Kelly Loeffler.

Bio je to žestok poraz za odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

Warnockova pobjeda simbol je nevjerovatnog pomaka u politici Georgije, jer sve veći broj glasača s fakultetskim obrazovanjem preokreće stanje u svoju koristi u srcu "dubokog juga" SAD-a, piše Klix.

Prije toga, demokrata Joe Biden pobijedio je u ovoj državi u novembru i postao prvi demokratski predsjednički kandidat koji je slavio u ovoj državi od 1992. godine.

Warnock (51) je proglasio svoju "nevjerovatnu pobjedu" u poruci pristalicama rano u srijedu, podsjećajući da potječe iz siromašne porodice. Njegova je majka, kako je rekao, kao tinejdžerica brala "tuđi pamuk".

"Sada, jer je ovo Amerika, 82-godišnje ruke koje su nekad brale tuđi pamuk dočekale su da njen najmlađi sin bude izabran u Senat SAD-a. Večeras smo nadom, marljivim radom i ljudima pored sebe dokazali da je sve moguće", rekao je Warnock.

Sada su sve oči uprte u drugu utrku, između republikanca Davida Perduea i demokrate Jona Ossoffa.

Prema pisanju AP-a, još je rano da se proglasi pobjednik u ovoj utrci. Inače, ako demokrate osvoje i drugu poziciju, obje stanke imat će po 50 mjesta u Senatu, pa će glas izabrane potpredsjednice Kamale Harris biti prevaga na strani demokrata.

Riječ je, pojasnimo, o drugom krugu glasanja u Georgiji jer nijedan kandidat nije osvojio većinu na novembarskim izborima.