Demokrate bliže većini

Demokrata Raphael Warnock pobedio je u sredu (6. januar) u izbornoj trci u saveznoj američkoj državi Georgiji za američki Senat, prenose AP i Reuters.

Ovaj sveštenik, inače prvi afroamerički senator iz Georgije, koji je poslednjih 15 godina proveo vodeći crkvu u Atlanti u kojoj je propovedao Martin Luther King mlađi, pobedio je aktuelnu republikansku predsednicu Kelly Loeffler.

Njegova pobeda predstavlja žestok udarac odlazećem predsedniku Donaldu Trumpu, koji je na jednoj od svojih poslednjih poseta kancelariji u Georgiji okupio lojalne ljude poput Kelly Loeffler i i republikanca koji se kandidovao za drugo mesto, Davida Perduea.

Prema podacima Edison Researcha, Warnock je bio ispred Loeffler za 1,2 procenta u poenima, otprilike 50.000 glasova, dok demokrata Jon Ossoff predvodi ispred Perduea s više od 12.000 glasova.

Demokrate moraju pobediti u obe utrke da bi preuzele kontrolu nad Senatom. Ukoliko se to desi, balans moći između dve stranke biće podeljen sa omjerom 50-50 čime će novoizabranoj potpredsednici Kamali Harris biti omogućeno da odlučuje u pitanjima u kojima su senatori izjednačeni.

Fokus utrke za Senat sada se prebacuje na Perduea i Ossoffa. Ako Ossoff pobedi, demokrate će imati potpunu kontrolu nad Kongresom, jačajući položaj novoizabranog američkog predsednika Joea Bidena dok se priprema za stupanje na dužnost 20. januara.

Perdue je bivši izvršni direktor koji je služio jedan mandat u Senatu, dok je Loeffler jedna od najbogatijih članica Kongresa. Imenovana je 2020. godine nakon što je senator sa te pozicije otišao u penziju.

Ponovni izbor je održan u Georgiji jer nijedan od kandidata nije osvojio više od 50 posto glasova na novembarskim izborima.

Glasanje je održano u utorak (5. januar).

Ovi izbori privukli su, kako se procenjuje, 4,5 miliona birača – što je rekord u drugom krugu.

Većina glasova koji su preostali za brojanje bili su u okruzima koje je Biden osvojio u novembru, a oko 30.000 trebalo je da ide u okruge DeKalb i Newtown u blizini Atlante, prema proceni Edison Researcha.

Trenutno u Senatu republikanci imaju kontrolu sa 52 od 100 mesta.

Ako republikanci zauzmu makar jedno od dva mesta, oni bi efektivno imali moć veta nad Bidenovim političkim i pravosudnim imenovanjima, kao i mnogim njegovim zakonodavnim inicijativama u oblastima kao što su ekonomska pomoć, klimatske promene, zdravstvena zaštita i krivično pravo.

Do pobede Raphaela Warnocka nijedan demokrata nije pobedio u trci za američki Senat u Georgiji u poslednjih 20 godina. Izbori za drugi krug izbora su neophodni kada nijedan kandidat ni u jednoj rasi nije prešao 50 odsto glasova u novembru.