Broj novozaraženih previsok

Njemačka kancelarka Angela Merkel te je mjere, između ostalog, opravdala pojavom novog, visokozaraznog soja korona virusa.

Njemačka produžuje trenutne stroge mjere zatvaranja do kraja januara i uvodi dodatne, saopćeno je u utorak nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada.

“Broj novozaraženih je još uvijek previsok. Naš cilj mora biti smanjenje sedmodnevne incidencije ispod 50”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Od 11. do 31. januara vrijedi i novo pravilo ograničenja ličnih kontakata, prenosi Hina.

Tako je prema novim mjerama dopušten susret članova istog domaćinstva sa samo jednom osobom iz drugog, a do danas je bilo moguće sa pet osoba.

Propisi za ulazak iz rizičnih zemalja

U okruzima sa sedmodnevnom incidencijom višom od 200 uvode se dodatne mjere ograničenja kretanja.

Stanovnici tih područja neće se, bez osobite potrebe, smjeti kretati izvan radijusa od 15 kilometara.

“Nove mjere koje smo donijeli osjetno su strožije“, rekla je Merkel.

Nove mjere sadrže i pooštrenje propisa pri povratku u Njemačku iz epidemiološki rizičnih područja.

Pored desetodnevne samoizolacije, koja je trenutno na snazi, uvodi se i obaveza testiranja na korona virus kratko uoči ili odmah nakon povratka u Njemačku.

Pozitivni test ne isključuje obavezu desetodnevne samoizolacije, ali ona se može nakon pet dana skratiti u slučaju još jednog pozitivnog testa.

Pojedine savezne pokrajine mogu uvesti dodatna ograničenja i testove za one koji se vraćaju iz područja u kojima je zabilježena pojava novog soja korona virusa.

Nastavak dosadašnje finansijske pomoći

Kako je dogovoreno između predstavnika savezne i pokrajinskih vlada, škole i vrtići bi “najvećim dijelom“ trebali ostati zatvoreni do kraja januara, uz daljnje održavanje virtuelne nastave.

Na snazi ostaju aktuelne mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata i hotela te kulturnih i sportskih ustanova.

Od maloprodaje je dozvoljen rad samo trgovinama za svakodnevne potrepštine, kao i apotekama.

Sve ostale trgovine ostaju i dalje zatvorene.

Za sve one koji su i dalje pogođeni ovim mjerama predviđen je nastavak dosadašnje finansijske pomoći.

Političari apeliraju na poslodavce da svojim radnicima omoguće rad od kuće “gdje god je to moguće“.

Kancelarka je ukazala na početak vakcinisanja u Njemačkoj i potrebu usklađivanja brzine vakcinisanja sa susjednim zemljama.

Do sada vakcinisano skoro 265.000 ljudi

“S novom vakcinom je pred nama perspektiva povratka u svakodnevnicu“, rekla je Merkel.

Naglasila je da će u drugom kvartalu ove godine Njemačkoj na raspolaganju stajati više vakcina nego što je to trenutno slučaj.

Premijer Bavarske je ukazao na to da nakon početka februara “neće biti povratka u normalnu situaciju“.

Kancelarka i predsjednici pokrajinskih vlada bi se ponovno trebali sastati 25. januara, kako bi raspravili o novim mjerama.

U Njemačkoj je do ponedjeljka protiv korona virusa vakcinisano skoro 265.000 ljudi, a kampanja je počela prije desetak dana.

Opozicioni političari, pa čak i neki iz vladajuće koalicije, kritizirvali su oprez Evropske unije prilikom naručivanja Pfizerove vakcine, jedine koja je za sada ima odobrenje za upotrebu u članicama bloka.

Imunizacija se odvija kako je očekivano

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn je više puta ponovio da se imunizacija odvija kako je i očekivano i da je spor početak posljedica odlaska timova u domove za starije osobe, koje zahtijeva više vremena nego kada se građanima uputi poziv na masovnu vakcinaciju u centrima predviđenim za to.

Ipak, u pokušaju da ubrza proces, ministar je nacionalnu agenciju zaduženu za vakcine pitao da li bi se druga doza vakcina mogla građanima dati kasnije, kako bi prvu dozu primio što veći broj ljudi.

Broj novih slučajeva u Njemačkoj tokom sedam dana ostao je na dvostruko većem nivou od onog koji vlada želi ostvariti, a to je 50 zaraženih na 100.000 stanovnika.