Donald Trump zatražio je od visokog republikanskog zvaničnika da "pronađe" glasačke listiće potrebne da se poništi njegov poraz u američkoj državi Georgiji (Džordžija) u telefonskom razgovoru koji je u nedjelju (3. januar) objavio list Washington post.

Američki predsjednik, koji i dalje odbija priznati poraz na predsjedničkim izborima 3. novembra, pokušao je u dugom telefonskom razgovoru pridobiti za svoj stav Brada Raffenspergera, republikanskog predstavnika zaduženog za izbore u Georgiji, smjenjujući pritiske i nagovaranja.

"Nema šta loše da se kaže ako ste se preračunali", rekao je Trump prema snimku razgovora koji je objavio Washington post a zatim i drugi mediji.

"Ja samo hoću da se nađe 11.780 glasova.. jer mi smo pobijedili u toj državi", rekao je Trump, iako je pobjeda demokrate Joea Bidena u Georgiji sa oko 12.000 glasova prednosti potvrđena u ponovnom prebrojavanju i u reviziji.

Pozivajući se na "glasine" o prevari, Trump je ocijenio da su nepravedni izbori koji su mu ukradeni.

"Vi znate šta su oni uradili i ne govorite o tome, to je prekršaj, ne možete dozvoliti da se to dešava, to je veliki rizik za vas", dodao je Trump preteći.

Brad Raffensperger koji je bio u pratnji državnog advokata nije popustio. "Mislimo da su naše cifre dobre", odgovorio je on.

Objava ovog snimka, za koji Bijela kuća nije željela komentarisati, odmah je izazvala talas šoka u Washingtonu.

"Trumpov prezir prema demokratiji je ogoljen", rekao je demokratski predstavnik u Kongresu Adam Schiff.

Republikanski predstavnik Adam Kinzinger je rekao da je to strašno i pozvao članove svoje stranke da ne slijede predsjednika u njegovom osporavanju rezultata.

"Vi ne možete to raditi mirne savjesti", rekao je on.

Trump od novembra negira pobjedu Joea Bidena, ali je naišao na sistematski neuspjeh u sudu i kod lokalnih zvaničnika, uključujući i republikance koji su se odupirali njegovim pritiscima.

Elektorski koledž je 14. decembra proglasio pobjedu Bidena sa 306 glasova elektora u odnosu na 232 za Trumpa, što u srijedu (6. januar) treba da se potvrdi u Kongresu, prije polaganja zakletve 46. predsjednika SAD-a 20. januara.