84,39 miliona zaraženih

Broj slučajeva zaraze korona virusom u svijetu u subotu je povećan na 84,39 miliona, a broj preminulih na 1,83 miliona.

U svijetu je novim tipom korona virusa do sada zaraženo više od 84,3 miliona ljudi, javlja agencija Anadolija.

Portal Worldometer objavljuje ažurirani pregled globalne epidemiološke situacije od početka pandemije COVID-19, a prema najnovijim podacima u subotu broj slučajeva zaraze korona virusom u svijetu povećan je na 84.391.211.

Do sada su u svijetu od posljedica zaraze korona virusom preminule 1.835.574 osobe, dok se oporavilo više od 59,6 miliona zaraženih.

Premda sve zemlje u svijetu koriste skoro iste epidemiološke mjere, u nekim je zemljama virus u svom najvećem zamahu od početka pandemije, dok je on u nekim zemljama u silaznoj fazi

Pandemija COVID-19 najteže je pogodila Sjedinjene Američke Države, gdje je potvrđena zaraza kod 20,61 miliona osoba. Preminulo je 356.445 osoba.

Slijede Indija sa 10,30 miliona zaraženih te Brazil sa 7,70 miliona.

Sa oko 2,5 miliona zaraženih Francuska, Velika Britanija Turska i Italija su evropske zemlje najviše pogođene virusom, te Španija i Njemačka koje imaju ispod dva miliona zaraženih.

Britanske bolnice sve punije

Velika Britanija u subotu je zabilježila najviše novih zaraženih korona virusom u jednom danu, njih 57.700, a mnogi od njih pripisuju se zaraznijem novom soju virusa, koji posebno hara Londonom, prenila je Hina.

U istom razdoblju, potvrđeno je  445 smrti povezanih s korona virusom.

Do danas je Velika Britanija potvrdila da je umrlo više od 82.600 osoba koje su bile zaražene korona virusom.

Bolnice u Londonu pomalo dosežu krajnje granice, izvještavaju mediji.

Pacijenti leže po hodnicima ili moraju satima čekati u ambulanti na slobodan krevet.

Predsjednik Kraljevskog ljekarskog koledža Andrew Goddard savjetovao je bolnice diljem zemlje da bude spremne raditi u sličnim uvjetima.

“Nova varijanta definitivno je zaraznija i širi se zemljom”, rekao je za BBC.

Britanija je prošli mjesec prva odobrila cjepiva koje su proizveli Pfizer/BioNTech i AstraZeneca/Univerzitet u Oxfordu.

Cjepiva se daju u dvije doze s razmakom od nekoliko sedmica i nisu predviđena za miješanje.

U međuvremenu je saopćeno da će Britanija u rijetkim slučajevima ipak dopustiti primanje različitih cjepiva protiv COVID-a 19, unatoč tome što još ne postoje dokazi o imunitetu od miješanih cjepiva.

Vlada će dopustiti primanje dva cjepiva, primjerice ako je ponestalo zaliha nekog cjepiva, ako pacijent spada u jako rizičnu skupinu ili ako se vjerojatno ne bude ponovno javio na cijepljenje, po smjernicama objavljenima na Staru godinu.

Napominje ipak da ne postoje dokazi da se cjepiva mogu miješati premda se to istražuje.

Kampanja cijepljenja počet sljedećih dana i u Vatikanu, a prioritet će od sredina januara imati zdravstveni radnici i stariji ljudi, obznanio je Vatikan u subotu.

U kratkom saopćenju se ne spominje papa Franjo (84) i ne navodi kada bi se on mogao cijepiti.

“Vjerojatno će cjepiva stići druge sedmice januara u dovoljnom broju za potrebe Svete Stolice i grada”, precizira se u saopćenju.

Vlasti su već kupile zamrzivač za skladištenje cjepiva protiv COVID-a 19 i namjeravaju početi kampanju cijepljenja sredinom januara, dodao je Vatikan.

Prvenstvo će imati zdravstveni i radnici sigurnosti, stariji i osobe u čestom kontaktu s javnosti.

Netom prije Božića dvojica kardinala iz papinog okruženja bila su testirana pozitivno na COVID-19, što je potaknulo pitanja o zaštiti Pape koji rijetko nosi masku, objavio je AFP.

Za šest miliona Francuza produžen policijski sat

Prvi vikend ove godine počeo je sumorno u Francuskoj, koja strahuje od novog porasta broja oboljelih od korona virusa, nakon što je u dijelu zemlje uveden policijski sat od 18 sati, dok je u ostatku Francuske od 20 sati.

Policijski sat je od subote pomaknut s 20 na 18 sati u petnaest departmana u okviru borbe s epidemijom COVID-a 19.

To znači da oko šest miliona Francuza na istoku zemlje neće moći izlaziti nakon 18 sati.

“Pomaknuli smo unaprijed početak policijskog sata, što će sigurno imati pozitivan utjecaj za dvije do tri sedmice, ali vjerojatno umjeren”, ocijenio je za televiziju BFMTV Frederic Adnet, šef hitne službe bolnice u Bobignyju u pariškoj regiji.

Neki zastupnici regije traže još strože mjere, dok drugi nisu skloni novoj mjeri.

Ministar zdravstva Olivier Véran je najavio da će zdravstveni djelatnici stariji od 50 godina biti cijepljeni od ponedjeljka.

Tokio traži vanredno stanje

Japanski glavni grad Tokio i tri obližnje prefekture zatražili su od nacionalne vlade da proglasi vanredno stanje kako bi umanjila sve veće širenje pandemije korona virusa, prenosi Anadolija.

“U ime vrednovanja života zajedno smo iznijeli ovu molbu”, rekao je guverner Tokija Yuriko Koike nakon tri sata sastanka u subotu s ministrom zaduženim za mjere protiv korona virusa, zajedno s guvernerima Saitame, Chibe i Kanagawe.

U Turskoj pada broj smrtnih slučajeva i novooboljelih

Turska je u međuvremenu izvijestila da je u toj zemlji nastavljen pad broja smrtnih slučajva povezanih sa infekcijom korona virusa, pa je danas registrovano 202 preminulih u odnosu na jučerašnjih 212, prekjučerašnjih 239 žrtava, saopštilo je ministarstvo zdravlja, prenio je Tanjug.

Ukupno je preminulo 21.295 osoba od posljedica infekcije korona virusom.

Od poslednjeg presjeka zabilježeno je 11.189 novozaraženih, što je također pad u odnosu na prethodni dnevni bilans od 12.203 novih slučajeva COVID-a 19, prenosi Reuters.

Ukupno je zaraženo korona virusom u Turskoj više od 2,2 miliona ljudi.

Lockdown u toj zemlji će biti ukinut 4. januara u pet ujutru po lokalnom vremenu.