Brži pristup

Svjetska zdravstvena organizacija je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije COVID-a 19 za vakcinu Pfizera i BioNTecha.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije COVID-a 19 za vakcinu Pfizera i BioNTecha, olakšavajući tako proces državama koje ga žele što hitnije početi koristiti, saopćila je ta agencija Ujedinjenih naroda.

“Ovo je izuzetno pozitivan korak u garantiranja univerzalnog pristupa vakcinama protiv COVID-a 19”, rekla je Mariangela Simao, direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u, prenosi Hina.

Ovaj postupak, koji WHO može koristiti u hitnim slučajevima, omogućuje državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji.

Kupovina vakcina

Istodobno ovo odobrenje omogućuje UNICEF-u, UN-ovoj agenciji zaduženoj za važan dio logistike distribucije vakcine protiv COVID-a 19 širom svijeta i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji kupovinu vakcine koje će se distribuirati i siromašnim zemljama, stoji u saopćenju za javnost.

Vakcina Pfizer/BioNTech već se nekoliko sedmica koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Švicarskoj.

Dosad je njime vakcinirano nekoliko miliona ljudi. Procjenjuje se da mu je učinkovitost čak 95 posto, no otežavajuća je okolnost čuvanje na temperaturi od čak minus 80 stepeni Celzijusa, što otežava i skladištenje i distribuciju.