SIROMAŠTVO VELIKI PROBLEM

U mnogim zemljama gdje se ratuje dostava vakcina bi mogla biti smrtonosna, a loša infrastruktura siromašnih zemalja, uz druge probleme, dodatno otežava imunizaciju.

Arifullah Khan dao je drugu vakcinu protiv dječje paralize kad je pucnjava odjeknula s obližnjih brda u pakistanskoj regiji Bajauri.

“To se dogodilo iznenada. Pucalo je toliko da je bilo poput eksplozije", rekao je Khan, prisjećajući se detalja napada prije pet godina u blizini afganistanske granice.

Metak mu je slomio bedro i pao je na zemlju. Njegov prijatelj iz djetinjstva i partner prilikom vakcinacije, ležao je krvav na tlu ispred njega.

"Nisam se mogao pomaknuti, gledao sam ga kako leži tačno ispred mene dok je udahnuo posljednji put", kazao je.

U Pakistanu dostava vakcina može biti smrtonosna. Militanti i radikalne vjerske grupe šire tvrdnje da je vakcina protiv dječje paralize zapadnjački trik za sterilizaciju muslimanske djece ili njihovo odvraćanje od religije.

Više od stotinu zdravstvenih radnika, sigurnosnih službenika koji su bili uključeni u vakcinaciju protiv dječje paralize ubijeno je tokom 2012. godine.

Nasilje je jedan od problema s kojima se suočavaju mnoge siromašne zemlje i zemlje u razvoju širom Azije, Afrike, Bliskog Istoka i Latinske Amerike dok se nose sa zadatkom vakcinacije svoje populacije protiv COVID-19.

Loša infrastruktura i električna energija otežavaju zadatak, a od vitalnog su značaja za očuvanje vakcine. Ratovi i pobune ugrožavaju vakcinaciju. Učesnici kampanja vakcinacije ponekad se moraju kretati kroz više naoružanih frakcija.

"Najizazovnija područja su konfliktna okruženja, gdje izbijanje nasilja ometa vakcinaciju, ali i područja u kojima kruže dezinformacije, što obeshrabruje učestvovanje zajednice", rekao je Benjamin Schreiber, zamjenik šefa UNICEF-a za globalnu imunizaciju.

Mnoge se države oslanjaju na COVAX, međunarodni sistem čiji je cilj osigurati pravedan pristup vakcinaciju, iako već nema dovoljno sredstava.

"Međunarodna organizacija za djecu UNICEF provodi programe vakcinacije širom svijeta te se priprema se za pomoć u nabavci i primjeni vakcine protiv koronavirusa", rekao je Schreiber za Associated Press.

Također, naglasio je da su uskladištili pola milijarde šprica, a imaju za cilj osigurati 70.000 hladnjaka, uglavnom na solarni pogon.

"Međunarodna organizacija želi transportovati 850 tona vakcina protiv koronavirusa mjesečno sljedeće godine, udvostručujući uobičajenu godišnju mjesečnu stopu za ostale vakcine", rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.


Situacija može varirati od zemlje do zemlje


Očekuje se da će Meksiko uskoro započeti imunizaciju. Vojska će se pobrinuti za distribuciju, a vlada je obećala besplatne vakcine za gotovo 130 milona stanovnika Meksika do kraja 2021. godine.

U međuvremenu, Haiti, najsiromašnija zemlja zapadne hemisfere, još nije objavila nikakve planove vakcinacije. Zdravstveni stručnjaci brinu se da bi široko rasprostranjene glasine mogle usporiti vakcinaciju.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti ulaže napore na za vakcinaciju 1,3 milijarde afričkih ljudi u 54 zemlje. Agencija koordinira poslove za dobivanje doza i traži pomoć Svjetske banke u finansiranju. Procjenjuje se da će trebati 10 milijardi dolara za nabavu, distribuciju i primjenu vakcina.

Za dvije godine vakcinisati oko 700 miliona ljudi


"Cilj je vakcinisati 60 posto stanovništva Afrike u roku od dvije godine, odnosno oko 700 miliona ljudi. Mnogo više nego što je kontinent učinio u prošlosti," istakao je John Nkengasong, direktor afričkog CDC-a.

On je poručio da je vrijeme za akciju.

“Zapad ne može sam pobijediti Covid-19. To mora pobijediti cijeli svijet, a to uključuje i Afriku", kazao je.

Prepreke za vakcinaciju i u Kongu


I u Kongu su stvorene prepreke s kojima se kampanja vakcinacije suočava. Država je epidemiju ebole prevladala kampanjama vakcinacije, ali borila se u istočnom Kongu, gdje su pobunjenici Savezničkih demokratskih snaga izvodili česte napade, a druge naoružane grupe borile se za kontrolu mineralnih bogatstava.

Neravan teren i nesigurnost značili su da će učesnici kampanje za vakcinaciu imati problema u dolasku na sva područja. Neki su se našli na udaru.

"Smatralo se da je u vakcinacija protiv ebole namijenjene ubijanju ljudi," rekao je dr. Maurice Kakule koji je radio u kampanjama vakcinacije.

On je kazao da se slične sumnje šire i oko vakcinacije protiv Covid-19.

Mnoštvo problema u Jemenu


Zdravstveni sistem u Jemenu propao je tokom šest godina rata između pobunjenika Hutija koji kontroliraju sjever i frakcija saveznika vlada na jugu.

Kolera i difterija raširene su, a Jemen se ponovno suočava s novim naletom gladi. Zvaničnici UN-a upozorili su na potencijalnu glad 2021. godine.

Još nisu najavljeni planovi za vakcinaciju protiv Covid-19, bilo da su to Huti, južne vlasti ili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF.

"Čak i najblaže bolesti mogu biti kobne zbog nedostatka zdravstvene zaštite u konfliktnom okruženju", rekao je Wasim Bahja, direktor International Medical Corps u Jemenu.