ULAGATI U ZDRAVSTVO

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u nedjelju da pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija i da države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize.

- Historija nas uči da to neće biti posljednja pandemija, a epidemije su životna činjenica - rekao je Tedros u videu povodom prvog Međunarodnog dana pripravnosti na epidemije.

Čelnik SZO-a rekao je da bi veća ulaganja u javno zdravstvo uz podršku vlada i društva mogla "osigurati da naša djeca i njihova djeca naslijede sigurniji, otporniji i održiviji svijet", prenijela je Hina.

Dodao je da je koronavirus "preokrenuo svijet naglavačke" proteklih godinu dana i ostavio dalekosežne posljedice za gospodarstvo i društvo. No sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost svijeta.

- Svi moramo naučiti lekciju iz pandemije (...) Pandemija je istaknula važnost bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja i planeta, što zahtijeva zajednički pristup - poručio je šef WHO-a.

Izvor: Faktor