AMENESTIRANI PLAĆENICI

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump pomilovao je četvericu plaćenika zaštitarske kompanije Blackwater koji su služili kazne zatvora zbog ubistava 14 civila, uključujući i dvoje djece, u Bagdadu 2007. godine, što je posebno šokiralo preživjele žrtve ovog masarka kao i njihove i članove porodica ubijenih.

Abdurrahim Emir, koji je ranjen u lijevu nogu u masakru na trgu Nisour u Bagdadu 2007. godine, ispričao je šta se dogodilo tog 16. septembra.

- Dok smo bili u minibusu na putu prema kući, zbog gužve smo čekali u saobraćaju na trgu Nisour. U jednom momentu otvorena je nasumična vatra na vozila koja čekaju - kazao je Emir, dodajući da je tada ranjen s tri metka u lijevu nogu i da će čitav život osjećati posljedice.

Istakavši da je pucnjava trajala duže od 40 minuta, Emir je posebno kritikovao odnos tadašnje iračke vlade, koju je predvodio Nouri al-Maliki, prema ovom okrutnom i nehumanom slučaju.

- Stav vlade je bio poput čovjeka na njenom čelu, a vjerovatno još neuspješniji i sramotniji - kazao je.

Ispričao je da su tek sat nakon masakra stigla vozila Hitne pomoći i odvezla ranjene u bolnicu.

- Tek nekoliko dana kasnije iz novina smo saznali ko je počinio masakr. Nije postojao nijedan opravdan razlog da se to dogodi. Tada je rečeno da je izveden napad na američki vojni konvoj u blizini i da se dogodio masakr na trgu. Svi poginuli i ranjeni su bili civili. Nakon što smo dugo bili u bolnici, došao je američki tim inspektora i uzeo naše izjave. Zbog toga smo odvedeni i u Sjedinjene Američke Države. Potom smo putem američke ambasade u Bagdadu poslani na liječenje u Tursku - rekao je Emir.

Odluku smatra krajnje sramotnom


On smatra krajnje sramotnom odluku američkog predsjednika Trumpa kojom je pomilovao četvericu plaćenika zaštitarske kompanije Blackwater koji su služili kazne zatvora zbog ubistava 14 civila.

- Ali, odluka o amnestiji i nije nas previše iznenadila. Trump je pokušavao izazvati haos svugdje za vrijeme svog mandata, a izdao je i Jerusalem. Uznemiren sam, nezadovoljan i veoma razočaran njegovom odlukom. Više od pola svijeta pokazalo je solidarnost s nama. Događaj koji smo doživjeli bio je prava tragedija - kazao je Iračanin.

Naglasio je kako i danas osjeća posljedice tog događaja te da nikada ne može zaboraviti šta se desilo tog dana na trgu.

- Svojim očima sam svjedočio smrti jedne doktorice i njenog sina kao i smrti majke koja je pokušavala da podigne dijete sa tla. I dalje osjećam traume zbog tog masakra, a u lijevom dijelu glave osjećam utrnulost. Neću odustati od ovog slučaja nikada i nakon što Joe Biden preuzme dužnost pokušat ću sudskim putem nešto uraditi i nadam se da ću uspjeti u tome - rekao je Emir na kraju razgovora.


Trumpova odluka izazvala međunarodne osude


Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da pomiluje pripadnike privatne vojne firme Blackwater, osuđene za ubistvo najmanje 14 iračkih civila u Bagdadu 2007. godine izazvala je međunarodne osude, dok Iračani izražavaju bijes i tugu.

Trump je pomilovao četiri pripadnika Blackwatera, koji su osuđeni prije šest godina, a koji su bili u konvoju koji je pratio zvaničnike ambasade SAD-a u Iraku iz kojeg je otvorena vatra na nenaoružane iračke civile, u tragediji koja je postala poznata kao masakr na Trgu Nisour. Masakr se desio nekoliko godina nakon skandala sa mučenjem u zatvoru Abu Ghraib.

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka poručilo je da se pri donošenju odluke o pomilovanju "nije vodilo računa o ozbiljnosti počinjenog zločina", te je pozvalo SAD da je preispita.

Pomilovanje dolazi u delikatnom momentu za iračko vodstvo, koje se suočava sa sve jačim pozivima pojedinih frakcija na potpuno povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

Izvor: Anadolija