VAKCINACIJA

Velika je vjerovatnoća da će vakcina biti efikasna protiv nove mutacije korone, kaže za DW Uğur Şahin, naučnik i šef kompanije BioNTech, čija je vakcina odobrena u EU. On se nada imunizaciji stanovništva do iduće zime.

U ponedjeljak je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila vakcinu njemačkog BioNTech-a koju masovno proizvodi američki Pfizer.

„Ovo je važan korak. Imamo prvu odobrenu vakcinu u Evropi“, kaže Uğur Şahin, osnivač BioNTech-a, u intervjuu za DW. „Počinjemo sa vakcinacijama i očekujemo benefite za one koji prime vakcinu. Recimo, nadamo se da će kroz nekoliko mjeseci opasti stepen hospitalizacije starijih ljudi.“

EMA već šestog januara saopštava odluku i o vakcini američke Moderne. To Şahinu daje nadu da bi uskoro na tržištu moglo da se nađe dovoljno vakcina da se „do iduće zime pandemija stavi pod kontrolu“. Za to je, kako kaže, potrebno da se imunizuje 60 do 70 odsto ljudi.

Glavobolje zadaje nova mutacija virusa koja je najprije primjećena u Velikoj Britaniji, ali već se pojavila u više zemalja kontinentalne Evrope. Prema epidemiološkim podacima, taj novi soj je osjetno zarazniji. Britanci vjeruju da se zbog njega čak 70 odsto ljudi više zaražava.

Ali, pitanje svih pitanja je da li je nova varijanta otporna na vakcinu. „Još ne znamo, jer nismo obavili testove“, kaže Şahin za Deutsche welle, i najavljuje da će u naredne dvije sedmice BioNTech provjeriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovu vakcinu.

Da li će vakcina biti efikasna protiv mutacije? „Naučno gledano, visoka je vjerovatnoća da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmjenjeno je samo jedan odsto relevantnog proteina. To znači da je 99 odsto isto, a naša vakcina izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa sa više strana“, dodaje naučnik.

Vakcina nije samo za bogate zemlje?


Sve članice EU najavile su da će početi vakcinaciju BioNTech-ovom vakcinom prije kraja godine. U Njemačkoj bi u više od četiri stotine improvizovanih centara za vakcinaciju to trebalo da počne u nedjelju (27. decembar). Najprije će se vakcinisati rizične grupe, prvo stariji od 80 godina i oni koji su na stacionarnom liječenju i u domovina za stare i nemoćne.

Za to je potrebna mamutska logistika. BioNTech-ova vakcina mora da se čuva na minus sedamdeset stepeni Celzijusa, zbog čega su neki naučnici već rekli da ona nije primerena za siromašnije zemlje koje ne mogu da obezbjede takav hladni lanac.

„Ove ultra-hladne temperature nisu ništa novo. Transport uz suvi led nam je poznat već pedeset godina“, kaže međutim Şahin. „Kutije se prenose na lice mjesta i onda medicinsko osoblje može da izvadi vakcine i stavi ih u frižider. U njemu su vakcine stabilne pet dana.“

On u razgovoru za DW dodaje da „nije tačna“ ocjena da siromašnije zemlje neće imati pristupa ovoj vakcini. Şahin podsjeća da su i zemlje poput Meksika ili nekih iz Južne Amerike već odobrile upotrebu vakcine.

„Naučna zajednica je superheroj“


Uğur Şahin i njegova supruga Özlem Türeci, dvoje naučnika odgovornih za nastanak vakcine, oboje su djeca imigranata iz Turske. Ovaj bračni par iz Majnca je u medijima dobio oreol bezmalo superheroja. Ali Şahin želi da ostane skroman:

„Mi smo naučnici. A nauka je obavila ono što je važno. Mi nismo sami u tome, mislim da je superheroj cijela naučna zajednica i to bi valjalo nagraditi – ne pojedinačno, već u vidu investicija u istraživanja.“

Ipak, Uğur Şahin, čovjek koji je smislio vakcinu – nije je još primio. Tokom kliničkih studija je zbog sukoba interesa zabranjeno učešće ljudima iz kompanije koja radi na vakcini. A sada u Njemačkoj vakcinacija kreće od prioritetnih grupa.

Şahin se nada da će naći „legalno i fer“ rješenje da se ipak on i njegovi saradnici vakcinišu jer želi da obezbjedi nesmetan dalji rad.

Njemačka je u strogom lockdownu, ali se bilježi tek blagi pad dnevnog broja novootrkivenih zaraza. U srijedu je saopšteno da se u posljednja 24 sata u vezu sa koronom dovode 962 smrti, što je rekord u Njemačkoj.