NAPETO U SAD

Američki časopis "Newsweek" piše da su Pentagon i vojni čelnici američke vojske u stanju pripravnosti strahujući od onoga što bi predsjednik Donald Trump mogao uraditi u preostalim danima na dužnosti, koju bi trebao napustiti 20. januara.

Časopis citira riječi jednog oficira, koji je tražio da ostane anoniman, da vojni komandanti odgovorni za područje Washingtona razvijaju planove za nepredviđene situacije, u slučaju da oružane snage dobiju poziv tokom inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Strah od nepredvidivog

Vojni čelnici potvrdili su za "Newsweek" da se planovi sakrivaju od Bijele kuće i Trumpovih saveznika u Pentagonu zbog straha da će biti zaustavljeni.

Čelnici su rekli da se plaše da će Trump učiniti nešto nepredvidivo, poput toga da na ulice Washingtona izvede naoružane ljude i milicije koje su mu odane, kako bi stvorio haos i spriječio inauguraciju Bidena, a zatim uveo vojno stanje i zatražio intervenciju vojske.
 

Trumpove alternativne opcije

Prije nekoliko dana, britanski list "The Independent" objavio je da je Trump, navodno, razgovarao o mogućnosti korištenja vojske kako bi se poništili rezultati posljednjih predsjedničkih izbora na kojima je doživio poraz.

Prema informacijama spomenutim u listu o ovoj temi, neki visoki dužnosnici izrazili su protivljenje takvom Trumpovom planu, koji je dio njegove potrage za alternativnim opcijama, jer odbija prihvatiti gubitak.

Michael Flynn, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, kojeg je Trump nedavno pomilovao, istaknuo je da bi predsjednik mogao proglasiti vojno stanje i upotrijebiti vojsku zbog ponavljanja izbora.