VAKCINACIJA OD SUTRA

Vakcine protiv koronavirusa koje su razvile kompanije BioNTech i Pfizer, a koje je odobrila Evropska komisija na prijedlog Evropske agencije za lijekove (EMA), dostavljene su u subotu članicama Evropske unije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je video porukom saopćila da su vakcine dostavljene članicama EU u kojima će sutra početi proces vakcinacije.

- Otvaramo novu stranicu u ovoj teškoj godini - kazala je Leyen i dodala da su sve zemlje članice istovremeno dobile vakcinu.

Ona je istakla da će uskoro biti dostavljeno još vakcina koje će osigurati povratak u normalan život. Evropska komisija je u ime svih zemalja EU-a sklopila ugovor sa nekoliko kompanija koje rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa, tako su do danas potpisani sporazumi sa šest kompanija za nabavku oko dvije milijarde doza vakcina.

EU će na osnovu potpisanih sporazuma moći nabaviti 400 miliona doza vakcine od kompanije AstraZeneca, 300 miliona od kompanije Sanofi-GSK, 400 miliona od kompanije Johnson and Johnson, 300 miliona od kompanije Pfizer/BioNTech, 405 miliona od kompanije CureVac te 160 miliona doza od kompanije Moderna.

Očekuje se potpisivanje sporazuma i sa kompanijom Novavax za nabavku 200 miliona vakcina, čime će ukupan iznos doza dostići 2,2 milijarde. Do sada je u EU-u odobrena samo vakcina koja je razvijena od strane Pfizera i BioNTecha. Budući da je ograničen kapacitet proizvodnje vakcina, u zemlje EU-a vakcine su poslane u ograničenim količinama koje su određene prema broju stanovnika.

EMA nastavlja proces odobravanja vakcine koju je razvila američka farmaceutska firma Moderna, a odluka se očekuje 6. januara naredne godine.

Izvor: Anadolija