Pandemija
Od početka pandemije COVID-19 u svijetu je potvrđeno više od 77 miliona slučajeva zaraze, a trenutno je aktivno više od 21 miliona slučajeva, podaci su stranice Worldometer.

Među državama koje imaju više od dva miliona oboljelih su SAD, koji ima više od 18,2 miliona zabilježenih slučajeva, slijede Indija (10 miliona), Brazil (7,2 miliona), Rusija (2,8 miliona), Francuska (2,4 miliona), Velika Britanija i Turska (po dva miliona).

Oporavilo se 54,1 miliona ljudi, a preminulo je 1,69 miliona pacijenata.

Rekordan broj žrtava u Južnoj Koreji

Južna Koreja zabilježila je rekordan broj umrlih od korona virusa u jednom danu, dok nagli porast broja zaraženih stvara pritisak na zdravstveni sistem.

Od nedjelje u ponoć zabilježena su 24 nova smrtna slučaja, čime je ukupan broj umrlih porastao na 698, izvijestila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zabilježeno je i 926 novih slučajeva zaraze, nakon što je dan ranije prijavljen novi dnevni rekord od 1.097 novozaraženih, prenosi Hina.

Nedavni porast novih slučajeva osujetio je napore u suzbijanju bolesti u toj zemlji, koja je suočena s nedostatkom bolničkih kreveta, zbog čega se vode rasprave oko uvođenja strožijih mjera socijalnog distanciranja.

Novi soj korona virusa uplašio Evropu

Otkriće novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje uplašilo je brojne zemlje Evrope, koje su već u nedjelju preduzele određene mjere i donijele odluke o privremenoj suspenziji aviosaobraćaja s Otokom.

Zabranu aviosaobraćaja su uvele Francuska, koja je na 48 sati zaustavila i drumski saobraćaj, Njemačka, Italija, Holandija, Belgija, koja je blokirala željeznički saobraćaj, zatim Austrija, Irska, Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-satnu suspenziju letova, prenosi Tanjug.

U međuvremenu je i Češka uvela striktnu mjeru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, najavila zabranu za sve letove sa Otoka, dok je Vlada Švedske saopćila da će “uvesti putne restrikcije prema Velikoj Britaniji”.

Listi zemalja koje su uvele zabranu na letove iz Velike Britanije zbog pojave zaraznijeg soja korona virusa priključile su se Turska i Švicarska.

Njemačka je uvela nove mjere za putnike iz Velike Britanije.

Putnicima koji do stupanja na snagu zabrane slijetanja avionima iz Velike Britanije doputuju u Njemačku bit će ponuđen korona test, koji je obavezan za strane državljane, te ukazano na postojeća pravila o karantinu pokrajina.

U Njemačkoj više od 16.000 novozaraženih

Nova mjera izazvala je haos na njemačkim aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa.

Iz Velike Britanije stižu podaci da je novi soj virusa koji cirkulira u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 posto prenosiviji od dosadašnjeg.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Njemačkoj povećan je za 16.643 – na 1.510.652, pokazuju podaci Instituta “Robert Koc” (RKI).

Od korona virusa umrlo je još 226 ljudi, a od početka pandemije ukupan broj preminulih je 26.275, prenosi Reuters.

Indiji: Još 24.337 novozaraženih

U Indiji je potvrđeno 24.337 novih slučajeva korona virusa, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Ukupan broj inficiranih u Indiji dostigao je 10,06 miliona, a zemlja je na drugom mjestu na svijetu, nakon SAD-a, prenosi Reuters.

Od korona virusa u Indiji su umrle još 333 osobe, a od početka pandemije ukupan broj smrtnih slučajeva je 145.810.