Belgija

Belgijska državana sekretarka za budžet, Eva De Bleeker u četvrtak uveče (17. decembar), na njenom Twitter nalogu greškom objavila cenovnik vakcina protiv korona virusa koje će se pojaviti na evropskom tržištu, iako je Evropska Komisija držala u tajnosti cene ovih vakcina.

Prema objavljenom cenovniku, vakcine variraju između 1.78 i 18 eura po dozi:

Oxford/AstraZeneca: 1.78 eura
Johnson & Johnson, 6.93 eura
Sanofi/GSK: 7.56 eura
BioNTeć/Pfizer: 12 eura
CureVac: 10 eura
Moderna: 14,69 eura

Zastpnici Evropskog parlamenta i razna građanska udruženja su u više navrata tražile veću transparentnost oko ugovora za vakcine, budući da će se one plaćati novcem evropskih poreznika. Međutim, Evropska Komisija odbija da obelodani cenovnik vakcina protiv COVID-19, koje naručuje u ime država članica Evropske unije, obrazlažući to “tajnom komercijalnih ugovora“.

Ministarka De Bleeker je izbrisala post sa Twittera ali po socijalnim mrežama i dalje cirkuliše screeshot u kojem se vide cene vakcina.

Eva De Bleeker je izjavila da se radilo o “grešci od strane tima za komunikacije” te da to neće ugroziti snabdevanje vakcinom u Belgiji.

Inače, Belgija je planirala da počne sa vakcinacijom 5. januara naredne godine, ali pod uslovom da će Evropska Agencija za lekove odobriti vakcine 21. decembra.

Begijske vlasti su najavile da će vakcinisanje početi ranije, odnosno od 27. decembra.