ISTRAŽUJE SE

Samo što je krenulo vakcinisanje, već su ustanovljene neočekivane poteškoće sa Pfizerovom vakcinom, uključujući i doze koje su se čuvale na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove ove kompanije u proizvodnji vakcina, kazali su američki dužnosnici.

- Najmanje dvije posudice s dozama vakcine protiv COVID-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od minus 80 stepeni Celzijusa - rekao je Gustave Perna, američki general.

Podsjetimo, vakcinu Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko minus 70 stepeni Celzijusa.

- Dužnosnici istražuju predstavlja li skladištenje doza na prekomjerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i učinkovitost vakcine - dodao je Perna.

Američki ministar zdravstva Alex Azar kazao je kako je američka farmaceutska kompanija Pfizer izvijestila javnost i o problemima u proizvodnji vakcine.

- Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi vakcine za Amerikance - istaknuo je Azar.

Pfizer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te kompanije, Albert Bourla, ranije ove sedmice za CNBC rekao da je kompanija pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila "kritična ograničenja opskrbe", naročito nekih komponenti.

On nije naveo više detalja.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, prošle sedmice za Reuters je rekao da je prvobitni cilj proizvodnje 100 miliona doza vakcine u 2020. godini prepolovljen ranije ove godine, dijelom zbog poteškoća s opskrbom sirovinama.

Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine vakcina.

Zdravstveni radnik na Aljasci imao je ozbiljnu alergijsku reakciju nakon vakcinacije Pfizerovom vakcinom, objavio je u srijedu New York Times, pozivajući se na tri izvora koja su upoznata sa zdravstvenim stanjem tog čovjeka.

Imao je alergijsku reakciju u utorak, a stanje mu se stabiliziralo nakon hospitalizacije, piše New York Times.

Nije poznato je li ranije imao alergijske reakcije.

Izvor: Faktor