NOVI LOCKDOWN

Njemačka od ponoći uvela još strožije mjere kako bi spriječila širenje koronavirusa kao što je to učinila i u martu, kada su restorani, kafići i prodavaonice prvi put zatvoreni i javni život u velikoj mjeri zamro.

Sada su ograničenja još strožija, piše Deutsche Welle.

Sve mjere koje su kancelarka Angela Merkel i 16 premijera donijeli u nedjelju, primjenjivat će se bar do 10. januara.

Kratak, ali strogi lockdown trebao bi preokrenuti stvari - smanjiti visok nivo novih zaraza i broj novih smrtnih slučajeva.

Moguće je da će početkom godine ograničenja biti produžena


Međutim, ostaje otvorenim šta će se dogoditi ako broj novih zaraza početkom januara i dalje bude znatno iznad zacrtane vrijednosti od 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana.

Mnogi stručnjaci pretpostavljaju da će brojevi ostati visoki. Sasvim je moguće da će početkom godine drastična ograničenja biti produžena.

Pet osoba - prijatelja, rođaka ili poznanika i dalje se mogu privatno sastajati, ali samo ako su iz dva domaćinstva. Djeca mlađa od 14 godina se ne računaju. Tokom božićnih praznika od 24. do 26. decembra doći će do laganog popuštanja. Tada će biti dozvoljeno da kao gosti dođu najviše četiri osobe "iz najužeg porodičnog kruga" koje ne pripadaju domaćinstvu. To znači da će pravilo - maksimalno pet osoba, biti prekršeno u mnogim porodicama.

U odluci od nedjelje tačno se navodi koga smijete primiti u kuću: suprugu ili supruga, životnog partnera, najbliže rođake, braću i sestre i njihovu djecu, kao i sve osobe koje pripadaju domaćinstvima ove grupe ljudi. Poslije Božića ponovo važi pravilo: pet osoba, dva domaćinstva. A onda, nekoliko dana kasnije tmurni doček nove godine. Uabrana okupljanja vrijedi 31. decembra i na Novu godinu.

Vatromet je zabranjen na određenim mjestima - gdje tačno, to će odrediti općine. Tamo gdje je broj zaraza posebno visok, savezne pokrajine imaju mogućnost otići još dalje s ograničenjima kontakata. Na primjer, Brandenburg, gdje je broj infekcija nedavno naglo porastao, uveo je noćni policijski sat, koji također stupa na snagu od sredine ove sedmice.

Gotovo sve radnje morat će se zatvoriti od danas pored restorana, hotela, kafića i kulturnih institucija koji su zatvoreni još od početka novembra. Otvoreni su, naravno, supermarketi, tržnice, trgovina pićima, prodavaonice zdrave hrane, apoteke i drogerije. Benzinske pumpe i autoservisi također, kao i prodavaonice bicikala. Fizioterapeutima je dozvoljen rad.

Pošte ostaju otvorene, banke i štedionice također. Restorani će i dalje moći vršiti dostavu po narudžbi. Ali tržnice za božićne jelke se također zatvaraju u srijedu, kao i frizeri. Mjere koje se tiču putovanja zvuče gotovo kao iz nekog drugog mračnog svijeta: političari apeliraju da se ne putuje u inozemstvo.

Svako ko se vrati iz rizičnih područja u inozemstvu mora se registrirati i biti u karantini deset dana. Ili mora pokazati negativan test, pa se karantin završava nakon pet dana. Ovaj Božić će biti potpuno drugačiji i u crkvama. Minimalna udaljenost je jedan i po metar uz obaveznu masku. Ove godine pjevanje nije dozvoljeno.

Pravila se također odnose na sinagoge i džamije.

Kako rade škole i vrtići, šta će dobiti vlasnici trgovina


Škole i vrtići su zatvoreni od 16. decembra do 10. januara. To znači da se suspendira „obavezno prisustvo", božićni praznici se produžuju: ako je uopće nastava neophodna, treba ponuditi "učenje na daljinu", i na internetu.

Šta to konkretno znači, razlikuje se ovisno od savezne pokrajine. Primjera radi, u Berlinu kažu da bi trebalo omogućiti "učenje kod kuće vođeno školom", a za učenike osnovnih škola treba osigurati mogućnost nadzora, jer, mnogi zaposleni, naprimjer u bolnicama, su zaraženi ili su u karantini i potreban je svaki radnik.

Trgovci na malo, poput prodavnica odjeće, nadali su se da će se prema njima postupati velikodušno kao i prema restoranima i kulturnim institucijama koji su zatvoreni već nekoliko sedmica. Oni za novembar i decembar od države dobijaju do 75 posto svoje zarade ostvarene u istom razdoblju 2019.

Međutim, prodavnice koje se sada moraju zatvoriti, dobijaju manje - subvenciju samo za fiksne troškove, kao što je najamnina.

Izvor: Faktor/Deutsche Welle