Trebamo li biti zabrinuti?

Više od hiljadu slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa otkriveno je u proteklih nekoliko dana u Engleskoj, uglavnom na jugu zemlje gdje bi to moglo biti povezano sa skokom broja zaraženih, rekao je u ponedjeljak ministar zdravlja te zemlje Matt Hancock.

Kako piše BBC, mutirani virus zaista zvuči zastrašujuće, ali je bitno napomenuti da se virusi mijenjaju.

Nema još uvijek jasnih dokaza da je nova varijanta koronavirusa sposobnija da se lakše prenosi, da izaziva neke ozbiljnije simptome ili da učini vakcinu beskorisnom.

Mehanizam i mutacije

Mutacije su zapravo prirodni procesi kroz koje prolaze svi virusi. Radi se o malim promjenama tokom umnožavanja virusa. Neki virusi mutiraju brže, a neki sporije, ali, svima im je zajedničko da se s novom mutacijom nazivaju sojevima izvornih virusa.

Naučnici su otkrili da se SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, mijenja sporije od virusa poput HIV-a ili gripe. Dijelom je to zato jer ima "korektivni mehanizam" koji ispravlja pogreške, odnosno mutacije nastale tijekom umnožavanja, piše net.hr.

"Ima iznenađujuće velik broj mutacija, više nego što bismo očekivali“, rekao je profesor Nick Loman iz konzorcija COVID-19 Genomics UK.

Trebamo li biti zabrinuti?

Većina mutacija ima malo ili nimalo utjecaja na svojstva virusa. Ipak, neke bi promjene mogle utjecati na njegovo ponašanje i širenje, ovisno o tome gdje se u genskom materijalu virusa događaju.

"Premda se pojavio novi soj virusa koja se širi dijelovima Velike Britanije, moguće je da se to dogodilo potpuno slučajno”, rekao je profesor molekularne virologije na Sveučilištu Nottingham Jonathan Ball.

Stručnjaci britanske vlade ne vjeruju da bi novootkrivene promjene mogle utjecati na djelotvornost vakcine na koronavirus, što je na konferenciji za medije poručio i ministar Hancock.

Nastavili su proučavati promjene u genskom kodu i ponašanju virusa specijalnoj vojnoj bazi u Porton Downu.