KORONAVIRUS

Direktori pet najvećih švicarskih bolnica zatražili su od ministra zdravlja uvođenje hitnih mjera da bi se suzbilo širenje koronavirusa, objavio je list "ZontagsCajtung".

U pismu ministru zdravlja Alanu Berseu, direktori univerzitetskih bolnica u Cirihu, Bazelu, Bernu, Lozani i Ženevi su naveli da ih pandemija prisiljava da odgađaju operacije za pacijente u teškom stanju i kojima je život ugrožen, a sve je manje kreveta na odjeljenjima intenzivne njege.

Više od 4.000 operacija odgođeno je od oktobra u ovih pet bolnica, piše list.

Švicarska je teško pogođena epidemijom sa oko 5.000 novih slučajeva infekcije dnevno. Oko 1,3 posto populacije zaraženo je u posljednjih 28 dana.

Direktori su izrazili bojazan da bi treći talas infekcije početkom naredne godine mogao da izazove kolaps zdravstvenog sistema.

Gregor Coind iz Univerzitetske bolnice u Cirihu opisao je kako su jednog mladog pacijenta, koji boluje od raka, morali da vrate kući jer nije bilo slobodnog mjesta. Tom pacijentu tada je trebalo da uklone tumor.

- Veoma sam zabrinut. Situacija je veoma napeta, odjeljenja intenzivne njege u Bernu, Cirihu i Argauu su skoro potpuna zauzeta, a broj novih slučajeva stalno raste - pojasnio je on.

Švicarska Vlada je u petak, 11. decembra, proširila restrikcije i naredila svim restoranima, prodavnicama i barovima zatvaranje u 19.00 sati.

Coind je rekao da se zalaže za potpunu blokadu, uključujući zabranu skijanja kako bi se epidemija stavila pod kontrolu.

Vlada je saopćila da država mora da djeluje brzo i rastereti bolnice i zdravstvene radnike.