I Merkel, kada dođe na red

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel, Helge Braun, izjavio je da očekuje da će vakcinacija protiv korona virusa u Njemačkoj početi u "prvim danima nove godine“, prenosi AP.

Očekuje se da će vlasti Evropske unije do 29. decembra doneti odluku o odobravanju prve vakcine za upotrebu, a Njemačka sprema posebne centre za vakcinaciju.

Braun, koji je ljekar, u nedjelju uveče je rekao za "Bild" da je spreman da pomogne medicinskim vlastima, i da će se on i kancelarka Merkel vakcinisati "kada dođu na red", prenosi AP.

Agencija podsjeća da se broj zaraženih u Njemačkoj zaustavio na visokom nivou od uvođenja mjera djelimičnog zatvaranja 2. novembra, ali da se nije smanjio.

Kako se navodi, u ponedjeljak je nacionalni centar za kontrolu bolesti prijavio 12.332 novozaraženih u prethodna 24 sata, prije nedelju dana ih je bilo 11.168, podsjeća AP.

Ograničenja poput zatvaranja ugostiteljskih objekata i kulturnih institucija trebalo bi da budu na snazi najmanje do 10. januara, a neki regioni preduzimaju ili planiraju oštrije mjere. Braun je rekao da su potrebna stroža ograničenja barem u žarištima zaraze.

Evropska agencija za lekove (EMA) treba da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvili američki gigant Pfizer u partnerstvu sa njemačkom biotehnološkom firmom BioNTech.