VIRUSOLOGINJA IZ VUHANA

Šišmiši u pograničnim regijama južne i jugozapadne Kine nose u sebi druge koronaviruse koji već sada mogu preei na ljude, upozorila je istaknuta kineska naučnica Ši Zengli.

Stručnjakinja s Instituta za virusologiju u Vuhanu rekla je da ovi virusi, među kojima su i bliski rođaci Sars-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19, vjerojatno kruže u zemljama južne Azije.

- Ne bismo ih trebali tražiti samo u Kini, već i u zemljama južne Azije - rekla je Ši kojoj je nadimak "žena šišmiš" jer se specijalizirala za proučavanje koronavirusa kod šišmiša, piše The Guardian.

Zengli i njeni kolege za sada nisu uspjeli otkriti ove viruse kod domaćih ili divljih životinja na području Vuhana.

Rekla je da ako je posrednik u širenju covida-19 bio ljuskavac, kao što su to neki predložili, tada je moguće da je virus covida-19 prešao sa šišmiša na njih izvan granica Kine -  budući da svi ljuskavci u Kini zapravo dolaze putem krijumčara iz drugih azijskih država, uključujući Indiju.

S druge strane, virolog David Robertson sa Univerziteta u Glazgovu i dalje smatra da bi istraga o porijeklu virusa koji je uzrokovao pandemiju koronavirusa trebala biti usmjerena na Kinu.- Prilično smo sigurni da su ljuskavci pokupili virus od šišmiša nakon što su bili uvezeni u Kinu . rekao je Robertson.

Naveo je i da su njihova istraživanja pokazala da je Sars-CoV-2 stekao većinu mutacija zbog kojih je mogao preći na ljude dok je još bio u šišmišima.