Pandemija

Dolazak nekoliko efikasnih vakcina za COVID-19 i optimizam koji ga prati ne smije smanjiti naš oprez, jer one neće uništiti virus, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Vakcina ne znači da će COVID nestati", rekao je Mike Ryan, koji je u toj agenciji Ujedinjenih naroda zadužen za vanredne situacije, dodajući da vakcine "ne mogu same obaviti posao".

"Dostigli smo (...) tačku pregiba krivulje pandemije. Pozivamo sve da i dalje ulažu napore u suzbijanju COVID-a 19", dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

'Život ili smrt' tokom praznika


Čelnica za upravljanje pandemijom u WHO-u, Amerikanka Maria Van Kerkhove, koja je bila u njegovom društvu, pozvala je sve da "doista razmisle o tome kako će se ponašati" u vrijeme Božića i novogodišnjih praznika kako bi se ograničilo širenje korona virusa.

"Odluke koje sada donesemo (...) mogu za nas i našu porodicu značiti život ili smrt", istakla je.

Pandemija korona virusa, kojim se zarazilo više od 65 miliona ljudi u svijetu, a umrlo više od 1,5 miliona, ponovo se ubrzano širi svijetom, dok se neke zemlje pripremaju za masovne vakcinacije.

"Napredak ostvaren na području vakcina svima nam diže moral i sad napokon možemo vidjeti svjetlo na kraju tunela", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

No, upozorio je na "sve raširenije mišljenje da pandemija prolazi".

Starta britanska kampanja

Velika Britanija je prva zemlja koja je odobrila vakcinu Pfizer/BioNTecha te je najavila da u utorak namjerava krenuti s kampanjom vakcinisanja.

Američkoj agenciji za lijekove su se obratili Pfizer/BioNTech i kompanija Moderna i, u slučaju da ih odobri, te dvije vakcine bi bile na raspolaganju u Sjedinjenim Američkim Državama krajem ove godine.

Evropska unija bi o odobrenju vakcina trebala odlučivati krajem decembra.

U Rusiji je predsjednik Vladimir Putin je zatražio da se krajem slijedeće sedmice počne s masovnim besplatnim vakcinisanjem.

Prošlog mjeseca je Rusija objavila da je, prema ispitivanjima na 40.000 dobrovoljaca, vakcina "Sputnik V" uspješna u 95 posto slučajeva, poput vakcine Pfizer/BioNTech.