Odgovor prvog čovjeka Pfizera ne ulijeva nadu

Pfizerova vakcina protiv COVID-19 prva je takva registrirana u Velikoj Britaniji. No, registracija nije prošla bez kontroverze.

Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, očekuje da će ova vakcina brzo izaći na tržište nakon što dobije odobrenje od američkog ureda za hranu i lijekove (FDA), ali hoće li oni koji je prime i dalje prenositi virus ili ne, pitanje je na koje on zapravo nema jasan odgovor, prenosi rt.com.

- Mislim da je to nešto što treba proučiti. Nismo sigurni u to trenutno - rekao je Bourla, odgovarajući na pitanje NBC-jevog novinara Lestera Holta.

Proteklog mjeseca Pfizer je objavio da je njihova vakcina, koju su razvili u saradnji sa njemačkom kompanijom BioNTech, pokazala više od 90 posto učinkovitosti u davanju imuniteta sudionicima kliničkih testiranja.

Iako su Britanci postali prva zemlja Zapada koja je odobrila tu vakcinu, američki FDA nije u tolikoj žurbi s davanjem odobrenja, a Velika Britanija dobila je kritike i od najvećeg američkog stručnjaka za pandemiju COVID-19, Anthonyja Faucija, koji je rekao da su Britanci, manje-više istrčali pred rudu s odobrenjem vakcine.

Fauci je, s druge strane, pohvalio "vrlo oprezan" pristup FDA u odobravanju ove vakcine.

Izvor: Faktor/rt.com