Pravni presedan

Smisao ugovora je da se uspostavi pravni presedan jer se privatne kompanije uvode u eksploataciju vanzemaljskih resursa.

Četiri kompanije su sa američkom svemirskom agencijom sklopile ugovore na osnovu kojih će prikupljati uzorke Mjesečevog tla za cijene u rasponu od svega jednog do 15.000 dolara.

Smisao tog ugovora je da se uspostavi pravni presedan jer se privatne kompanije uvode u eksploataciju vanzemaljskih resursa, piše Beta pozivajući se na AFP.

"Prilično je neobično da 'regolit' s Mjeseca možemo kupiti od četiri kompanije za ukupno 25.001 dolar", rekao je Phil McAlister, šef tog programa u NASA-i.

"Regolit" je u geologiji rastresiti sloj heterogenog materijala koji prekriva čvrstu stijenu, a ima ga na Zemlji i drugim planetama, na Mjesecu i nekim asteroidima. 

U zamjenu za obećani novac, kompanije "Lunar Outpost" koja je tražila cijenu od jednog dolara po uzorku, "Ispace Japan" i "Ispace Europe" koje su tražile po 5.000 dolara i "Masten Space Systems" koja je tražila 15.000 dolara.

SAD želi stvoriti pravni presedan

Kompanije imaju zadatak da njihvi roboti slete na Mjesec, da prikupe nekoliko desetina ili stotina grama uzoraka, da ih fotografišu i da smjesta izvrše prenos vlasništva na NASA-u.

Kompanije će svoje robote za sakupljanje poslati već planiranim misijama za slijetanje na Mjesec 2022. i 2023. godine, a to ne finansira NASA.

Donošenje uzoraka na Zemlju se ne očekuje u prvoj fazi čiji je glavni cilj pokretanje pravno osnovanog istraživanja svemira uz angažovanje privatnog sektora koji učestvuje u nalaženju minerala i drugih resursa, poput vode, za život van Zemlje.

"Veoma je važno stvoriti presedan da subjekti privatnog sektora mogu naći i uzeti te resurse", rekao je Mike Gold, zvaničnik NASA-e zadužen za međunarodne odnose.

Sjedinjene Američke Države žele da stvore pravni presedan jer ne postoji međunarodni sporazum o imovinskim pravima izvan Zemlje. Rivalske svemirske sile Rusija i Kina razilaze se od Washingtona povodom toga.

Povratak Amerikanaca na Mjesec

Sporazum o svemiru iz 1967. samo zabranjuje bilo kakvo "nacionalno prisvajanje proglašavanjem suvereniteta, ili upotrebom, ili bilo kojim drugim sredstvima".

A Amerikanci zapravo i ne žele da postave svoju zastavu na novoj teritoriji van Zemlje.

Ali Sjedinjene Američke Države su rekle kao dio onoga što su nazvale Sporazumom Artemis da zadržavaju pravo da stvore "sigurne zone" za zaštitu aktivnosti na nekom svemirskom tijelu. Artemis je program povratka na Mjesec, sa dva astronauta 2024. godine.

Mike Gold uvjerava da će se nove aktivnosti obavljati "u skladu sa svemirskim ugovorom".

"Važno je da je Amerika lider ne samo tehnološki, već i politički", rekao je on.