Globalni indeks za 2020.

Terorizam ostaje važan i ozbiljan problem u mnogim zemljama, uprkos ukupnom padu njegovog globalnog uticaja tokom 2019. godine, navodi Institut za ekonomiju i mir u izvještaju o Globalnom indeksu terorizma za 2020, a Kosovo se ocjenjuje kao jedno od najbolje rangiranih u Evropi, prenosi Reporteri.

Prošle godine su 63 države zabilježile najmanje jednu smrt od terorističkog napada, dok je 17 zemalja zabilježilo više od 100 smrti od terorizma.

Kosovo, Hrvatska i Slovenija, zajedno sa Islandom, Portugalijom i Rumunijom, najbolje su rangirani u Evropi i među najsigurnijim su na svijetu gdje je uticaj terorizma minimalan, navodi se u izvještaju.

Slijede Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija, dok je Bosna i Hercegovina zabilježila najveći pad terorističkog uticaja u poređenju sa drugim zemljama svijeta.

Bezbjednost na Zapadnom Balkanu


Izvještaj napominje da oko 6,8 miliona komada malokalibarskog oružja ostaje uskladišteno na Zapadnom Balkanu nakon sukoba 1990-ih. Osim rizika od slučajnih eksplozija na tim skladištima, organizovani kriminal u regionu i povratak boraca terorista takođe se navode kao problem.

"Razumno je brinuti da bi ovo oružje moglo biti ukradeno iz ovih skladišta kako bi se opremilo više od male terorističke vojske", navodi se dalje u izvještaju.

Dodaje se da nije iznenađujuće što svaka država stavlja terorističku upotrebu eksploziva, opasnih materijala i oružja na prvo mjesto u svoje registre opasnosti. Većina vlada tvrdi da mogu same da se nose sa ovim rizikom, ali, dokazi sugerišu da mnoge od njih ne preduzimaju potrebne korake.

Amonijum nitrat se u velikim količinama skladišti u slabo zaštićenim skladištima u mnogim drugim zemljama, ne samo u Bejrutu. Međutim, vjeruje se da je eksplozija u Bejrutu bila potrebna da bi neke vlade odlučile da preispitaju svoje stavove.

"Evropska unija, a ne zemlje Zapadnog Balkana, prvenstveno rade na rješavanju pitanja malokalibarskog i lakog oružja", navodi se u izvještaju.

Bosna i Hercegovina je postigla najviše napretka u procjeni za 2019. godinu i dobila je nešto više pažnje u odnosu na druge zemlje u regionu, a slijede je Austrija i Švedska.

Sveukupno, od 2002. godine, uticaj terorizma u Bosni i Hercegovini se smanjio. Od 24 napada zabilježenih od 2002. godine, nijedan nije pripisan poznatim terorističkim grupama.

Hrvatska, Kosovo i Slovenija svrstane su među najsigurnije u Evropi i u svijetu uopšte. Prema ovom mjerenju, oni dijele 138. mjesto sa  Islandom, Portugalijom i Rumunijom iz evropskih zemalja i sa Kubom, Kambodžom, Mongolijom, Singapurum, UAE i Sjevernom Korejom, koja se takođe rangira kao minimalno pogođena terorizmom.

Sjeverna Makedonija je na 123. mjestu, Crna Gora na 107. mjestu, dok je Albanija na 95. mjestu. Srbija je takođe među najbolje rangiranim zemljama u Evropi i svijetu i zauzima 128. mjesto.

U 2019. godini broj smrtnih slučajeva od terorizma opao je petu godinu zaredom, nakon što je dostigao vrhunac 2014. godine, navodi se u izvještaju.

Ukupan broj smrtnih slučajeva smanjio se za 15,5 odsto, a ovaj izvještaj kaže da je ukupno ubijeno 13.826 osoba. Pad broja poginulih odražava smanjenje uticaja terorizma, pri čemu su 103 zemlje zabilježile poboljšanje rezultata, u poređenju sa 35 zemalja sa pogoršanjem stanja.

Avganistan i dalje najviše pogođen terorizmom


Avganistan je i dalje zemlja koja je najviše pogođena terorizmom, jer je 2018. godine pretekao Irak, navodi se u izvještaju.

U Sjevernoj Americi, zapadnoj Evropi i Okeaniji, napadi krajnje desnice porasli su za 250 odsto od 2014. godine, a broj umrlih povećao se za 709 odsto u istom periodu. U 2019. godini 89 smrtnih slučajeva pripisano je teroristima krajnje desnice, od kojih 51 u napadima na džamiju u Krajstčerču na Novom Zelandu.

U izvještaju se navodi da su snaga i uticaj takozvane Islamske države nastavili da opadaju, a broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju ovoj grupi u 2019. godini pao je na 942, u poređenju sa 1.571 u prethodnoj godini.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri