Jozsef Szajer

Bivši europarlamentarac Jozsef Szajer napustio je vladajuću mađarsku stranku Fidesz. To je učinio nakon što je priznao da je u Briselu učestvovao na, kako ga mediji zovu, seks partiju.

Ranije je podnio ostavku na funkciju zastupnika u Parlamentu Evropske unije. O događaju, koji je ocijenjen i kao skandalozan, oglasio se Fideszov predsjednik i mađarski premijer Viktor Orban.

"Postupci našeg kolege zamjenika nespojivi su s vrijednostima naše političke porodice", izjavio je Orban.

Podsjećamo, Szajer je prisustvovao na zabavi za koju je policija navela da joj je prisustvovalo 20-ak osoba. Zabava se desila u kući smještenoj u centru Brisela.

Policija je intervenisala nakon što su im se komšije požalile na buku i kršenje zabrane okupljanja tokom pandemije koronavirusa.

Belgijski mediji izvještavaju da su na partiju bili muškarci, a da je među njima bilo i diplomata. Szajer tvrdi da ne zna ništa o narkoticima koje je policija našla u njegovom ruksaku. On je pokušao pobjeći od policije.

Ovaj kontroverzni političar je bio među osnivačima Fidesza koji se protivi LGBTQ zajednici. Szajer je jedan od autora ustava iz 2010. godine kojim se brak definira kao isključivo zajednicom muškarca i žene, prenosi Radio Slobodna Evropa.