Važno obavještenje

Ograničenja nametnuta u raznim zemljama i dalje ograničavaju mogućnosti putovanja iz Švajcarske. To je ono što trebate znati o trenutnim uvjetima ulaska za ljude koji dolaze u Švicarsku.

Bilo da želite provesti novogodišnje praznike u svojoj zemlji ili planirate odmor u inostranstvu, međunarodna putovanja izazov su za vrijeme pandemije.

Prije pakiranja prtljage trebali biste biti svjesni ne samo epidemiološke situacije u vašem odredištu, već i svih pravila, uključujući karantin, zahtjeve za testiranje tokom dolaska i kakva su pravila za porodična okupljanja - u Velikoj Britaniji samo tri porodice mogu da se okupe tokom Božića, piše The Local, prenosi albinfo.ch.

Evo sažetka gdje građani Švicarske mogu a gdje ne mogu ići i pod kojim uvjetima.

Zabrana putovanja


Sjedinjene Države i Kanada među najpopularnijim su odredištima za iseljenike i turiste, ali Sjeverna Amerika ostaje daleko za stanovnike Švicarske.

Postoje izuzeci za američke i kanadske državljane i stalne stanovnike, ali i neki drugi putnici također su izuzeti od zabrane putovanja. Međutim, svi koji stignu u Kanadu morat će biti pripremljeni za karantenu 14 dana, čak i ako nemaju simptome.

Takođe imajte na umu da za povratak iz obje države morate imati ili švicarski pasoš ili pasoš Evropske unije, radnu dozvolu ili drugi službeni dokaz o prebivalištu u Švicarskoj ili EU. U suprotnom, nećete se moći vratiti u Švicarsku, jer je turistima iz SAD-a i Kanade zabranjen ulazak.

Dozvoljeno putovanje


Većina evropskih zemalja, osim Mađarske, već sedmicama ne pooštrava svoja ograničenja za stanovnike Švicarske.

Ali neki nisu toliko pogodni za putovanja kao drugi, jer onima koji pristignu traže negativni test na Covid-19 ili karantenu pri dolasku dolasku.

Ovo su zemlje gdje je potreban negativan rezultat testa:


Bosna i Hercegovina (test ne smije biti stariji od 48 sati)
Grčka (72 sata)
Malta (72 sata)
Rusija (72 sata)
Slovačka (72 sata)
Španija (72 sata)

Zahtjev za karantin / test po dolasku:


Belgija (10-dnevni karantin)
Kipar (14 dana, plus test na kraju karantina)
Estonija (14 dana)
Irska (14 dana)
Island (14 dana)
Njemačka (10 dana - može se smanjiti ako se test uradi nakon 5 dana. Postoje neke iznimke)
Latvija (14 dana)
Litva (10 dana ili negativan test)
Nizozemska (10 dana)
Norveška (10 dana)
Rumunija (14-dnevna karantena, može završiti 10. dana ako je test negativan 8. dana)
Slovenija (14 dana)
Velika Britanija (14 dana. Od 15. decembra putnici mogu uraditi test nakon 5 dana karantene. Ako je test negativan, karantena završava)
Ukrajina (karantena ili 14-dnevni ulazni test i samokarantena do negativnog rezultata)

Obaveza karantene pri povratku


Prije putovanja u inostranstvo, imajte na umu da će Švicarska tražiti od vas 10-dnevnu autokarantenu kada se vratite iz ovih zemalja ili regija:
Austrija: Land Salzburg i land Gornja Austrija
Češka Republika
Luksemburg
Crna Gora


Štoviše, postoje dvije važne stvari koje treba zapamtiti.

Prvo, sve gore navedene mjere su na snazi, ali mogu se promijeniti u nekom trenutku, na osnovu pogoršanja ili poboljšanja zdravstvene situacije u određenoj regiji. Zbog toga biste trebali provjeriti zahtjeve za odredište prije putovanja.

Takođe, razne zemlje zahtijevaju da se putnici registriraju putem interneta prije dolaska, čak i ako ne važe druge mjere.