Njemačka

Poznati njemački list "Bild" pisao je danas o problemima Njemačke sa jednom velikom kosovskom porodicom, nakon što su neki članovi te porodice odbili da urade test na kovid-19, prenosi Koha.

"U kosovskoj porodici koja broji 30 članova, prijavljeno je nekoliko pozitivnih slučajeva kovid-19. Zdravstvene institucije naredile su testiranje svih članova porodice, a nakon što su neki članovi odbili testiranje, policija je bila primorana da izađe na teren", piše u današnjem izdanju Bilda.

Kako navodi poznati njemački list, pomoć specijalnih snaga zatražena od Luneburga, sjeverne Njemačke.

"Situacija je eskalirala nakon što je tokom pokušaja vlasti da testiraju sve članove porodice muškarac pokušao da pobjegne, a svjedoci su izvjestili da je skočio sa prvog sprata", dodaje se u tekstu.

Kuće i stanove ove porodice, piše dalje Bild, snage bezbjednosti čuvale su osam dana. Novinari poznatog njemačkog lista su čak razgovarli sa članovima te porodice.

"Dijeca su dobro, ja sam ležala u krevetu deset dana, dok je moj suprug morao u bolnicu", rekla je za Bild jedna članica te porodice.

U utorak je okrug Luneburg prijavio 87 novih slučajeva kovid-19. Njih 30 je u pomenutoj kosovskoj porodici. Troškove držanja kosovske porodice pod kontrolom snose poreski obveznici njemačke države.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore