Armija Azerbejdžana

Regija Lačin posljednja je od tri oblasti na obodu Nagorno-Karabaha koji su armenske snage predale danas.

Azerbejdžan je danas završio proces preuzimanja teritorije, koju mu je Armeniija prepustila u skladu sa mirovnim sporazumom kojim je posredovala Rusija i kojim su okončani šestosedmični sukobi oko Nagorno-Karabaha, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je povratak kontrole nad tim oblastima kao historijsko dostignuće.

„Svi smo živjeli sa jednim snom i sada smo ga ispunili. Izvojevali smo pobjedu na bojnom polju i u političkoj areni i ta pobjeda otvara novu eru za našu državu“, poručio je Alijev u obraćanju naciji.

„Biće to doba razvoja, sigurnosti i napretka.“
 

Prekid borbi

Regija Lačin, koja se nalazi između Nagorno-Karabaha i Armenije, posljednja je od tri oblasti na obodu Nagorno-Karabaha koji su armenske snage predale danas.

Lideri tri države, Vladimir Putin (Rusija), Ilham Alijev (Azerbejdžan) i Nikol Pašinijan (Armenija), potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan dio regije prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmijeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage bit će raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah s Armenijom.