Australski vojnici fotografisani su dok piju pivo iz vještačke noge mrtvog talibanskog vojnika u ilegalnom baru u Afganistanu.

Guardian je došao do nekoliko fotografija koje prikazuju starije vojnike na misiji u Afganistanu, a fotografije su nastale u neslužbenom baru “Fat Lady’s Arms” koji se nalazi u australskoj bazi specijalnih snaga u Tarin Kowtu.

Na jednoj fotografiji se vidi kako vojnik pije iz vještačke noge, odnosno proteze, a na drugoj njih dvojica plešu s nogom.

Ove fotografije su prvi dokaz o ranijim navodima da postoji ovakva praksa nepoštovanja prema mrtvim vojnicima. Neki su ranije izjavili da su ovo vojnici s višim činovima tolerisali, a da su neki i uključeni u ovakvu vrstu šale uprkos tome što im je izričito zabranjeno uzimati i čuvati “ratne trofeje”.

Vjeruje se da je noga pripadala osumnjičenom talibanskom borcu koji je u aprilu 2009. godine ubijen tokom napada eskadrile u Uruzganu te da je njegova vještačka noga stajala u “Fat Lady’s Arms” gdje su je posjetitelji i vojnici povremeno koristili.