SNAŽNO ŠTITI

Iz Američke biotehnološke kompanije "Moderna", jedne od onih koje su najdalje "dogurale" u razvoju vakcine protiv COVID-19, rečeno je da će od američkih i evropskih regulatornih tijela zatražiti dopuštenje za korištenje svoje vakcine u hitnim slučajevima.

Naime, nova studija pokazala je da vakcina snažno štiti od bolesti, piše The Associated Press.

Više je vakcina potrebno da bi svijet okončao pandemiju koronavirusa, koja je tokom posljednjih mjeseci ojačala i u Evropi i u SAD-u.

"Moderna" je svoju vakcinu proizvela u saradnji sa Američkim nacionalnim zdravstvenim institutom.

Premda već postoje indikacije da će njihova vakcina funkcionirati, istraživanje provedeno prošlog vikenda sugerira da će ova vakcina imati učinkovitost od više od 94 posto.

- Ovo je zapanjujuće. Ovo su čudesni podaci - rekao je za CNN dr. Paul Offit, član nadzornog odbora za vakcine Agencije za lijekove SAD-a.

Dr. Tal Zaks, voditelj odjela za medicinu u "Moderni", rekao je da je u najnovijoj studiji učinkovitosti vakcine, provedenoj u SAD-u učestvovalo 196 oboljelih od COVID-19.

Sudionici studije, njih 185, dobilo je placebo, a 11 ih je dobilo vakcinu.

Jedine osobe kojima se zdravstveno stanje pogoršalo - njih 30, među kojima je i jedna osoba koja je umrla - bile su u grupi ispitanika koja je dobila placebo.

Dopustio sam sebi da zaplačem kada smo dobili rezultate. Već smo u ovom ispitivanju učinkovitosti vakcine spasili živote. Zamislite utjecaj ovoga na veći broj ljudi - rekao je Zaks za The Associated Press.

Stručnjaci iz ove komanije kazali su da učinkovitost i sigurnost vakcine znači da ispunjavaju uvjete Agencije za hranu i lijekove SAD-a za korištenje u hitnim slučajevima.

Iz Evropske agencije za lijekove također su nagovijestili da su otvoreni za brže odobravanje vakcine za upotrebu.

Izvor: Faktor/The Associated Press