Američka aviokompanija United Airlines počela je u petak sa pripremama za brzu distribuciju Pfizerove vakcine protiv koronavirusa tako što je organizovala čarter letove.

Kako navodi "Wall Street Journal", sve je spremno da vakcine "polete", te se samo čeka odobrenje regulatornih tijela da "daju zeleno svjetlo" vakcini. Kompanija Pfizer napravila je plan da se vakcina brzo preveze širom svijeta kada dobije odobrenje od Administracije za hranu i lijekove (FDA) u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno ukoliko ustanove u drugim zemljama daju "zeleno svetlo" za ovaj lijek.

Pored toga, Pfizerov plan uključuje skladišta sa hlađenjem na lokacijama gdje se vakcina "sastavlja", a to su centri u Kalamazuu (Michigen), Pursu (Belgija), Plezent Preri (Viskonsin) i Karlsrue (Njemačka). Također, očekuje se da vakcina bude izvezena sa 12 kargo letova i 100 teretnih vozila na dnevnom nivu.

Međutim, kako prenosi američki list, Pfizer je odbio da prokomentariše ulogu aviokompanije United airlains.

Američki list tvrdi da je kompanija tražila dozvolu da avioni na letovima ponesu više suhog leda nego što je to obično dozvoljeno, kako bi se održale ekstremno niske temperature za transport vakcine.

Federalna uprava za avijaciju saopštila je da će dozvoliti kompaniji United airlines da nosi 6.800 tona leda po letu, što je pet puta više nego što je inače propisano. Nadležni, inače, zabranjuju toliku količinu leda zbog mogućeg curenja ugljen dioksida, kao i to što obično fali oprema za praćenje stanja supstance.

Pfizer je dizajnirao posebne kofere sa suhim ledom u kojima se na hladnom čuvaju vakcine, kako bi se izbjegli veći klimatizovani kontejneri koji se koriste pri transportu, što dodatno povećava fleksibilnost kada je riječ o brzom isporučivanju vakcine.

Izvor: Wall Street Journal