Varali penzionere

Vijest o hvatanju bande operatora nekoliko pozivnih centara na Kosovu koji su godinama obmanjivali starije građane u Njemačkoj lažnim obećanjima o navodnim dobicima na nagradnim igrama, dat je veliki publicitet ne samo u njemačkim, već i u švicarskim i austrijskim medijima, prenosi Reporteri.

Banda, koja je optužena za krađu miliona eura, uhvaćena je u međunarodnoj operaciji sredinom novembra, kako je izvjestila policija Triera, piše njemačka novinska agencija DPA.

Uhapšeno je devet osumnjičenih, uključujući "vođe bandi", a pretraženo je 13 lokacija.

Akciji su prethodile istrage koje su trajale mjesecima, uz učešće istražitelja u Bad Kreuznachu, Dresdenu i Bavarskoj, kao i kosovskih vlasti, izvještava „albinfo.ch“.

Za akciju je bio zadužen Kripo (kriminalistička policija) iz Triera, jer su izvještaji žrtava iz ovog grada i područja u blizini Idar-Obersteina poslužili za početak istrage.

Pristup bande bio je gotovo uvijek isti: prema istražiteljima, oni su telefonirali usamljenim starijim osobama u Njemačkoj i predlagali  im navodni dobitak na lutriji od nekoliko stotina hiljada eura.

Ali da bi ostvarile navodni profit, žrtve su prvo morale da plate porez.

To je učinjeno preko inostranih transfera, kupovinom kupona za velike internet portale ili ličnim prihvatanjem novca između počinilaca i njihovih žrtava.

Policija je izvjestila da su počinioci mnogo puta zvali žrtve da bi izgradili povjerenje.

U nekim slučajevima čak su tražili od žrtava da prikupljaju novac od drugih žrtava, izvještava „albinfo.ch“.

Zahvaljujući ovome, banda je uspjela da prisvoji „veliki novac i imovinu“.

Pored materijalne štete, pozivi su često imali i psihološke posljedice za žrtve, navodi policija.

Bezbrojne žrtve su oštećene mahinacijama bandi u regionima Triera, Bad Kreuznachu, Palatinatu i širom Savezne Republike Njemačke.

Tokom prethodne istrage, tri muškarca su uhapšena u južnoj Rheinland-Pfalzu prije otprilike godinu dana tokom prikupljanja novca.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri